U trendu

Privatna potrošnja u SAD povećana za skromnih 0,1 odsto

VAŠINGTON – Privatna potrošnja u SAD-u minimalno je porasla u septembru za 0,1 odsto, što je, kako ocenjuje agencija AP, razočaravajući rezultat kod kojeg je rast prodaje automobila neutralisan slabim pokazateljima zabeleženim u drugim oblastima.

Američko Ministarstvo privrede je saopštilo danas da je zanemarljiv rast maloprodaje u septembru usledio posle jednako slabog povećanja od 0,1 odsto u avgustu.

To je najslabiji dvomesečni pokazatelj od početka ove godine, daleko ispod projekcija ekonomista koji su predviđali solidno porast prodaje od 0,6 posto.

Prodaja na malo se pomno prati kao signal o potrošnji stanovništva, koja čini dve trećine ekonomske aktivnosti SAD-a.

Američka privreda je u drugom tromesečju porasla po stopi od 4,2 odsto.

Analitičari su procenili da će rast u trećem kvartalu ostati solidan po stopi iznad 3,0 procenta, ali slab promet na malo ih može navesti da se predomisle u pogledu svojih prognoza.
Skroman rast privatne potrošnje u septembru bio je predvođen povećanjem prodaje automobila od 0,8 odsto, što predstavlja skok sa 0,5 odsto u julu.

S druge strane, prodaja benzina je u septembru pala za 0,8 posto, nakon povećanja od 1,1 odsto u avgustu. Promet u velikim trgovinskim lancima robe široke potrošnje, kao što su Volmart i Target, povećan je za 0,3 odsto, dok je u robnim kućama pao za 0,8 procenata, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.