U trendu

Prodavnice u Kosovskoj Mitrovici pune robe, do kada će zalihe trajati?

Uprkos taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije – hrane, hemije i drugih namirnica u južnoj pokrajini ima dovoljno. U rafovima je roba iz zaliha, a poskupeo je jedino hleb u pojedinim mestima. Kriza bi mogla da se pogorša kada nestanu zalihe, a one u lekovima već su na izmaku.

Prodavnice u Kosovskoj Mitrovici pune su kupaca, ali i robe – iz starih zaliha i po starim cenama.

Građani kažu da mogu sve da kupe i da su se trgovci verovatno na vreme potrudili, dok drugi poručuju da se ni malo plaše i da će Priština povući takse.

Sem dnevne štampe, koje nema četvrti dan, gotovo da ničeg ne nedostaje.

Trgovac Nenad Miletić izjavio je za RTS da mleka nema baš dovoljno.

„Najavili su da neće da bude par dana još. Ima malo panike među narodom. Uzimaju uglavnom brašno, ulje, šećer, osnovne namirnice. To ide malo više“, navodi Miletić.

U Zubinom Potoku navikli su na hleb iz Raške kojeg više nema. Ima onog iz lokalne pekare, ali ne u dovoljnim količinama.

Jelena Radić, trgovac, rekla je da situacija za sada nije alarmantna, ali da već jule, u nedelju, nije bilo hleba.

„Iz pekare nam javljaju da su zalihe brašna već pri kraju. Ima još po malo mleka i jogurta, ali dokle će to biti ne zna se“, ističe Radićeva.

Zna se da će zalihe robe potrajati najduže nedelju dana, pa se postavlja pitanje da li se nakon toga otvara prostor švercu. Preduzetnik Radoš Petrović smatra da je narod na sve spreman kada mu je ugrožena egzistencija.

Zalihe lekova na izmaku

Krizu najviše osećaju u zdravstvenim centrima. Zbog obustave lekova ugroženi su životi pacijenata.

Milan Ivanović iz Kliničkog centra Kosovska Mitrovica navodi da u ovom trenutku u rezervama ima lekova za 10-11 dana, ali ne svih, već, pojedinih.

„Ako se ova blokada ne otkloni, u tom periodu će početi sa nestašicom lekova i sa problemima. Kiseonika imamo još za kraći period, već za oko pet-šest dana“, upozorava Ivanović, a prenosi RTS.

Na izmaku su rastvori, citostatici, antibiotici i anestetici.

Prištinska taksa od 100 odsto, u istom procentu zaustavila je kamione sa robom iz centralne Srbije.

Preko administrativnih prelaza danas nije prešao nijedan. Pre nego što je mera uvedena, u južnu pokrajinu je dolazilo između 70 i 100 kamiona dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.