U trendu

Produženje OPEK-ovog dogovora zavisiće od nivoa rezervi

BAKU – Geopolitički faktori i obim smanjenja komercijalnih rezervi nafte mogu uticati na donošenje odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o ograničavanju proizvodnje nafte u junu, izjavio je danas azerbejdžanski ministar za energetiku Parviz Šabazov.

„Nivo cena nafte je trenutno zadovoljavajući, a usvajanje nove odluke o smanjenju proizvodnje nafte na sastanku članica OPEK-a u junu zavisiće od nekoliko geopolitičkih faktora i obima smanjenja komercijalnih rezervi nafte“, rekao je ministar, a prenosi ruska agencija Tas s.

Azerbejdžanski ministar je naglasio da se očekuje rast komercijalnih rezervi nafte u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u 2019.

„Saradnja između zemalja koje proizvode naftu je od velikog značaja za očuvanje stabilnosti na tržištu nafte usled geopolitičke neizvesnosti u svetu“, poručio je Šabazov.

Članice i nečlanice OPEK-a su 7. decembra prošle godine produžile važenje sporazuma potpisanog krajem 2017. godine o smanjenju dnevne proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela, radi podrške cenama „crnog zlata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.