U trendu

Prokupac ponovo dominantan u Topličkom kraju

Gotovo zaboravljena a nekad najzastupljenija sorta groždja „prokupac“ ponovo je dominantna u topličkom kraju, izjavio je danas menadžer „Topličkih vinograda“ Dragan Kovačević.

Ova sorta je dominantna u „Topličkim vinogradima“ u Gojinovcu kod Prokuplja, koji se prostiru na gotovo 80 hektara i najveća su plantaža groždja u tom kraju.

„Ovog proleća zasadili smo 15 hektara sa 80.000 novih čokota ‘prokupca’ jer je provereno vino koje se dobija od ovog groždja jedno od najkvalitetnijih“, izjavio je za agenciju Beta Kovačević, menadžer „Topličkih vinograda“ u čijem sastavu radi i najveća vinarija na Balkanu od 8.000 metara kvadratnih.

Prema njegovim rečima, aprilski mraz oštetio je vinovu lozu do 40 osto i na njihovim plantažama, ali to neće umanjiti ovogodišnji dobar rod znatno veći od prošlogodišnjeg koji je iznosio 110 tona groždja.

„Planiramo da povećamo zasade groždja na 100 hektara jer je dokazano da proizvodimo najbolja vina u ovom delu Srbije veoma tražena na domaćem i inostranom tržištu“, izjavio je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar