U trendu

Putin i kralj Salman za nastavak akcija na tržištima nafte

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al-Saud ponovili su spremnost da dve zemlje nastave koordinisane aktivnosti na globalnim energetskim tržištima, saopšteno je danas iz Kremlja.

„Ruski predsednik je imao telefonski razgovor sa saudijskim kraljem, tokom kojeg su razmotrili najvažnija pitanja bilateralne saradnje. Dve strane su visoko ocenile nivo saradnje, posebno u trgovinskim, ekonomskim i investicionim oblastima, i pokazale odlučnost za dalje jačanje svestranih rusko-saudijskih veza“, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Tas s.

Dvojica lidera su, kako se dodaje, „razmenila mišljenja i o situaciji na globalnim tržištima ugljovodonika“, i ponovila „spremnost da se nastavi koordinacija između Rusije i Saudijske Arabije“.

Rusija i drugi vodeći proizvođači „crnog zlata“ dogovorili su se sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zajedno smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno počev od januara, kako bi uravnotežili ponudu i tražnju na globalnim tržištima nafte i podržali cene.

Naredni sastanakl ministara OPEK-a i nečlanica naftnog kartela održaće se u Beču sredinom aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.