U trendu

Raste broj putnika u vozovima u Republici Srpskoj

DOBOJ – „Željeznice Republike Srpske“ (ŽRS) prevezle su u prvoj polovini ove godine 61.900 putnika, što je povećanje od devet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz ŽRS-a ističu da je ostvareno 4,3 miliona putničkih kilometara, odnosno 22 odsto više nego u prvih šest meseci 2017. godine, čime je prekinut dugogodišnji trend pada u putničkom saobraćaju, pišu Nezavisne novine.

„Razlog za navedeno povećanje je produžetak relacije saobraćanja vozova iz Sarajeva do Doboja i nazad, na relaciju Sarajevo-Banjaluka-Sarajevo, uz mogućnost ostvarivanja veze Doboj-Tuzla“, navodi se u saopštenju kompanije.

U prvom polugodištu je prevezeno, takođe, 2.043.481 tona razne robe, što je za šest odsto manje nego u istom periodu godinu ranije.

U ŽRS-u ocenjuju da je na takav rezultat uticala činjenica da najveći korisnik prevoza „Arselor Mital“ zbog remonta visoke peći u zeničkoj železari u navedenom periodu nije prevozio rudu četrdesetak dana, te očekuju da do kraja godine plan prevoza za tog korisnika bude ostvaren.

Ukupni prihodi „ŽRS“ u prvoj polovini poslovne godine iznose 30.697.535 KM (15,7 miliona evra), i za sedam odsto su manji nego u istom periodu lani, a ukupni rashodi manji su za pet odsto i iznose 36.961.590 KM (18,9 miliona evra).

Iskazani gubitak je 6.264.055 KM (3,2 miliona evra), što je za tri odsto više u odnosu na isti period 2017.

Na dan 30. juna, u „Željeznicama Republike Srpske“ bilo je 2.686 zaposlenih, 12 odsto manje nego istog dana prethodne godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.