U trendu

Recikleri: Dugovanja za tri godine 2,8 milijardi dinara

BEOGRAD – Udruženje reciklera Srbije tvrdi da država za tretman opasnog otpada za 2016. i 2017. godinu duguje 1,7 milijardi dinara i navodi da će dugovi za podsticajna sredstva sa 2018. godinom narasti na 2,8 milijardi dinara.

U reagovanju na izjavu ministra za zaštitu životne sredine Goran Trivana „da država ne duguje reciklerima i da mu smeta kada se isporučuju računi koji nisu dogovoreni“, iz ovo udruženje navode da za tretiran otpad tokom 2018. godine recikleri još nisu dobili „ni dinara podsticajnih sredstava“.

„Dogovor je kada se zainteresovane strane dogovore unapred, a ne jednostrano i to unazad“, kaže generalna sekretarka Udruženja reciklera Srbije Suzana Obradović.

Zakonom o budžetu za 2019. godinu, kojim je opredeljen novac za tretman otpada tokom 2018. godine, dodaje Obradović, predviđeno je za trećinu manje novca od iznosa potraživanja operatera.
Udruženje podseća da je reciklažna industrija godinama dobijala uveravanja od ministarstva da će biti plaćen prerađeni otpad.

„I ministar Trivan je u javnosti iznosio informacije da će u ovom budzetu biti opredeljeno više novca nego ranijih godina za reciklere odnosno iznos koji će pokriti sav zbrinut opasan otpad“, kažu u Udruzenju.

U saopštenju se navodi da je za otpad tretiran u 2018. godini opredeljeno manje novca nego što je urađeno, pa će „dugovanje za podsticajna sredstva za prošlu godinu biti oko 1,1 milijardu dinara“, a ukupna dugovanja prema reciklažnoj industriji će „iznositi 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2018. godinu“.

Udruženje reciklera saopštava „da namenskog novca za životnu sredinu u budžetu ima – naplata eko takse, po principu ‘zagađivač plaća’, raste iz godine u godinu, pa je tako u 2018. godine u budžet na ime eko takse stiglo više od 11 milijardi dinara“.

Potraživanja za 83.000 tona zbrinutog otpada tokom prošle godine su u skladu sa zapisnicima republičke inspekcije i važećih zakonskih i podzakonskih akata, kaže se u saopštenju.

„Ovo znači da je Ministarstvo zaštite životne sredine znalo koje količine opasnog otpada su tretirane u 2018. godini i uprkos tome u budžetu, koji je formiran krajem 2018., opredeljeno je manje podsticajnih sredstava, odnosno ostaće neplaćen tretman više od 27 hiljada tona opasnog otpada“, navodi Obradović.

Prema podacima Udruženja reciklera, za osam godina reciklažna industrija je zbrinula pola miliona tona opasnog otpada u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.