U trendu

Rejmondo:Saradnja sa Kolonijal pajplajnom da što pre nastavi

VAŠINGTON – Zvaničnici američkih vlasti blisko sarađuju sa glavnom američkom kompanijom za distribuciju naftnih derivata Kolonijal pajplajn kako bi joj pomogli da prevaziđe teškoće nakon nedavnog hakerskog napada koji ju je primorao da privremeno prekine rad.

Ministarka trgovine Đina Rejmondo izjavila je da Vašington radi na tome da izbegne ozbiljnije poremećaje u snadbevanju gorivom klijenata i pomogne da što pre bude pokrenuta naftovodna mreža koja se proteže od američke države Teksas do Nju Džerzija, prenosi Rojters.

Kolonijal pajplajn prethodno je saopšto da nastoji da nastavi rad, ali kompanija nije precizirala kada bi tačno to moglo da se dogodi.

Kolonijal pajplan dnevno prebacuje 2,5 miliona barela benzina i drugog goriva iz rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača na istoku i jugoistoku SAD.

Nagtovodom koji je dug 8.850 kilometara snadbevaju se glavni američki aerodromi, uključujući Hartsfild Džekson u Atlanti, koji važi za jedan od najprometnijih na svetu.

Stručnjaci ukazuju da bi višednevni prekid mogao imati značajne uticaje na regionalne zalihe goriva, posebno na jugoistoku SAD.

Istraga američkih vlasti o sajber napadu na ovu kompaniju je u ranoj fazi, navodi Rojters. Agencija navodi da su jedan bivši američki zvaničnik i dva izvora iz oblasti industrije procenili da su hakeri najverovatno profesionalna sajber-kriminalna grupa i da su pripadnici „Darksajda” (“DarkSide”) među potencijalnim osumnjičenima.

“Darksajd” je hakerska grupa koja postavlja zlonamerne softere i nakon toga od žrtava iznuđuje novac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.