U trendu

Republikanci: Povecati vojni budzet SAD za 5,0% iznad inflaci

VAŠINGTON – Grupa od 40 republikanskih članova odbora oružanih snaga Senata i Predstavničkog doma pozvala je predsednika SAD DŽoa Bajdena da u svoj predlog budžeta za fiskalnu 2023. godinu uključi povećanje vojne potrošnje za 5,0 odsto iznad stope inflacije.

Očekuje se da će Bajden sledeće nedelje predstaviti predlog budžeta SAD.

„Pošto pripremate budžet za fiskalnu 2023. godinu za podnošenje Kongresu, snažno vas ohrabrujemo da odbacite pristup koji ste zauzeli prošle godine kada ste predložili smanjenje potrošnje za odbranu ispod stope inflacije“, napisali su američki zakonodavci u pismu objavljenom danas, prenosi Rojters.

Bajden je u prvoj godini mandata na predsedničkoj funkciji predložio budžet kojim je su raspoloživa sredstva Ministarstva odbrane u osnovi ostala nepromenjena, jer su on i mnoge njegove kolege demokrate nastojale da obuzdaju vojnu potrošnju koja je porasla na više od 750 milijardi dolara.

„Kineska vojna modernizacija bez presedana učinila je da kaskamo za njima u ključnim regionima u zapadnom Pacifiku i svakim danom Komunistička partija Kine nam sve jasnije pokazuje da su njeni interesi dijametralno suprotni našim“, navode američki poslanici u pismu.

Dodaju dalje da „agresija (ruskog predsednika Vladimira) Putina na Ukrajinu već čini nas i naše saveznike u NATO manje bezbednim“, i ocenjuju da će „njegovi apetiti i nepredvidivo ponašanje verovatno rasti“.

Potpisnike pisma predvodili su Majk Rodžers, najviši republikanski predstavnik u Odboru oružanih snaga Predstavničkog doma, i senator DŽim Inhof, vodeći republikanac u Odboru oružanih snaga Senata, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.