U trendu

Rio Tinto će s InoBatom razvijati litijumske baterije

BEOGRAD – Rio Tinto i evropska kompanija za tehnologiju i proizvodnju baterija InoBat potpisali su Memorandum o razumevanju prema kojem će zajedno raditi na uspostavljanju održivog (cradle to cradle) lanca proizvodnje i reciklaže baterija u Srbiji.

Partnerstvo će pokrivati ceo životni ciklus proizvoda, od eksploatacije do reciklaže litijuma, saopštila je kompanija Rio Tinto.

Saradnja Projekta Jadar i kompanije InoBat je vizionarska inicijativa koja će podržati evropske težnje ka tehnološkoj nezavisnosti i omogućiti razmenu znanja i informacija o obradi i reciklaži litijuma i tehnologijama za sledeću generaciju baterija, od čega će dobrobit imati i Srbija i druge evropske ekonomije koje se priključe inicijativi, ističu iz Rio Tinta.

Dodaju da Rio Tintov projekat Jadar u Srbiji, jedan od najvećih „grinfild“ projekata litijuma u razvoju, ima potencijal da godišnje proizvodi oko 55 hiljada tona litijum karbonata kvaliteta koji se može bez dodatne obrade koristiti za proizvodnju baterija u Evropi, koja je jedno od najvećih rastućih tržišta električnih vozila na svetu.

Kompanija InoBat, sa sedištem u Evropi, poseduje pogon za istraživanje i razvoj baterija, kao i pilot-fabriku koju razvija u Slovačkoj, i namerava da poveća proizvodne kapacitete izgradnjom giga-fabrika u regionima Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. Cilj kompanije InoBat je da opslužuje evropsko tržište inovativnim tehnološkim rešenjima, uključujući proizvodnju i reciklažu baterija za električna vozila.

Rio Tinto je 2020. godine odobrio ulaganje od skoro 200 miliona dolara u izradu završne faze studije za Projekat Jadar, koja bi trebalo da gotova do kraja ove godine, nakon čega sledi investiciona odluka. Količina i visok kvalitet nalazišta Jadar imaju potencijal da rudnik i postrojenje snabdevaju litijumom proizvođače u lancu proizvodnje električnih vozila.

Ukoliko se odobri, izgradnja rudnika i postrojenja za preradu prema najvišim ekološkim standardima će trajati četiri godine, i biće značajna investicija za Srbiju, sa direktnim i indirektnim ekonomskim koristima za srpsku ekonomiju, navodi se u saopštenju kompanije Rio Tinto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.