U trendu

RTB Bor „čeka“ Rigu, Spaskovski ćuti…

Premijer Vučić će, kako je najavio, sa kineskim premijerom Kećengom na Petom samitu šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope (CEEC) i Kine, koji će se održati 5. i 6. novembra, razgovarati o tome da kineska kompanija „Liten“preuzme RTB Bor. Premijer očekuje da će iz Rige vratiti sa pozitivnim rešenjem za Bor.

Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bora, kako su u utorak javili pojedini mediji, morao je juče da prekine službeni boravak u Londonu, jer je hitno pozvan da se javi u kabinet premijera.

„Premijer je utvrdio da su poslovni podaci RTB u nekim segmentima frizirani i zato je tražio da mu se pod hitno dostave pravi. On ne želi kineskog premijera da obmanjuje i zato je Spaskovskom naredio da mu ih danas dostavi, zbog čega je on morao da se vrati iz Londona“, rekao je izvor iz vlade za dnevni list Blic, dodajući da Vučioć želi da zamoli Kećenga da kompanija „Liten“ uzme „Bor“ u svoje ruke.

Međutim, Blagoje Spaskovski, niti bilo ko drugi iz rukovodstva RTB Bora nije danas želeo da komentariše ovu vest za Tanjug.

Premijer Vučić je nedavno rekao da Srbija ima veliki problem sa RTB Borom, da tamo ima problema u rukovodenju i da se taj problem mora rešiti u narednih šest meseci, jer je takav dogovor sa MMF-om.

„Srbija bukvalno izdržava Rudarsko-topioničarski basen Bor“, rekao je premijer na konfereneciji za novinare prošle nedelje, navodeći da zbog tog preduzeća „budžet godišnje “krvari“ oko 100 miliona dolara.

„Imaću bilateralni sastanak sa kineskim premijerom i to najduži sastanak, i moliću, klečaću na kolenima ako treba, da najpoznatija kineska kompanija uzme RTB Bor jer ne možemo to da izdržimo više“, naveo je Vučić.

Premijer je naglasio da se strašno iznervira kada čuje tumačenja rukovodstva RTB Bora, a vidi da mesecima ne plaćaju račune za struju.

Dodao je da je Vlada razgovarala i sa najboljim američkim firmama, ali da oni nisu zainteresovani za preuzimanje RTB Bora.

Ovog leta je država prihvatila Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) borskog basena, pri čemu je otpisala tom preduzeću 900 miliona evra od ukupno 1,2 milijarde evra duga.

Međutim, iako RTB Bor „lakše diše“, on i dalje proizvodi gubitke, pa se preostalih 300 miliona, nastalih uglavnom kako navode mediji zbog izgradnje nove topionice – uvećava. Samo dug za struju je, kako su preneli mediji, veći od tri milijarde dinara.

MMF je procenio da je ovaj nekadašnji gigant, crna rupa srpske ekonomije, koja može da ugrozi fiskalnu konsolidaciju države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.