U trendu

Ružić: Centralni registar stanovništva „kruna“ digitalizacije

BEOGRAD – Srbija bi uskoro trebalo da dobije Centralni registar stanovništva, za koji ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da će biti „kruna“ rada Vlade na polju uređenja baza registara i digitalizacije.

Ministar je na današnjem skupu predstavio Nacrt zakona o Centralnom registru stanovništva i istakao da očekuje da taj zakon bude usvojen do kraja godine, a možda već sledećeg meseca.

Prema njegovim rečima, Centralni registar stanovništva biće veliki iskorak kada se 11 evidencija o građanima Srbije, koje se nalaze u pet baza, formatiraju u jedan centralni registar.

„Na taj način uštedeće se mnogo više vremena kako građanima, tako i službenicima“, rekao je Ružić.

Centralni registar će obuhvatiti baze Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Poreske uprave i Republičkog geodetskog zavoda.

„Jedan takav iskorak će svakako biti veliki izazov i za softverske stručnjake i u Ministarstvu i u Kancelariji za IT Vlade Srbije, ali i za sve stručnjake koji se time bave“, ukazao je ministar.

Očekuje da će to biti „važan pečat“ na polju digitalizacije, kao i „migracije“ svih podataka iz 11 evidencija iz pet različitih baza u jedan Centralni registar stanovništva.

„Na taj način nastavljamo krupnim koracima rad na polju digitalizacije, što znači da je to jedan društveni proces koji traje i koji olakšava i privredi i građanima komunikaciju sa državnom upravom, a to je prioritet Vlade koji u praksi dobija svoje obrise“, zaključio je Ružić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.