U trendu

Šansa za mlade: prekvalifikacija za posao u najprofitabilnijem sektoru

Ministar za rad, Zoran Đorđević izjavio je da to ministarstvo do kraja godine planira dodatnih 170 miliona dinara za prekvalifikaciju u IT sektor.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvaljujući prekvalifikaciji, putem Nacionalne službe za zapošljavanje 100 ljudi ušlo je u IT sektor, a Ministarstvo će izdvojiti novac za osposobljavanje još 900 ljudi.

„U ovoj godini 1.000 osoba biće prekvalifikovano u IT stručnjake. S obzirom na potrebe tržišta, izvesno je da će svi potom dobiti posao. U budžetu za 2018. godinu, plan nam je da pored opredeljivanja sredstava za osposobljavanje IT stručnjaka omogućimo prekvalifikaciju i za druga zanimanja za koje postoji tražnja na tržištu rada. Time ćemo doprineti i da stopa nezaposlenosti bude smanjena“, naveo je Đorđević.

Za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u 2017. godini do sada je obezbeđeno 2,8 milijardi dinara, navelo je Ministarstvo i dodalo da je stopa nezaposlenosti u Srbiji najmanja u poslednjih 25 godina, a Vlada Srbije sprovodi brojne programe kako bi se taj trend nastavio.

Prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje, trenutno je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu 14,6 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.