U trendu

Sekulić: Za 4 godine donecemo odluke o svim zahtevima

BEOGRAD – Za četiri godine bi trebalo da se donesu odluke u svim predmetima vezanim za zahteve za restituciju ili za bar 97,98 odsto, izjavio je danas Tanjugu direktor agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On je istakao da će nakon donošenja odluka uslediti okončavanje svih predmeta u potpunosti, a objašnjavajući šta to zapravo znači, naveo je da često u jednom predmetu ima više odluka, kao što su rešenje o vraćanju imovine u naturi, o obeštećenju, rešenje o odbijanju za neki deo imovine koji ne može da se vrati i slično.

„Nakon četiri godine imaćemo odluke u svim predmetima a posle toga nam sledi drugi posao a to je sabiranje rezultata, čekanje drugostepenih odluka, čekanje odluka upravnih sudova, eventualno Vrhovnog i Ustavnog suda“, objasnio je Sekulić i dodao da je rok od četiri godine, zapravo okončavanje prve faze kraja postupka.

Prema njegovim rečima, do sada je obrađeno oko 64.000 zahteva u građanskoj restituciji, dok su u crkvenoj restituciji odluke donete za 98 odsto zahteva.

Naveo je da je još ostalo posla kod zamenske restitucije, a da je kod restitucije kao posledice holokausta posao urađen do pola, ali je ovde olakšavajuća okolnost da ne postoji veliki broj zahteva.

Najviše objekata, istakao je Sekulić za Tanjug, vraćeno je na teritoriji beogradske opštine Stari grad, zatim na Vračaru, ali praktično nema grada u Srbiji gde nije vraćana imovina.

Sekulić je istakao da je bilo i zahteva za restituciju iz inostranstva, a najviše iz Amerike, Mađarske, Nemačke i Austrije.

Govoreći o vraćanju imovine porodici Karađorđević, direktor Agencije za restituciju Strahinja je rekao da je za Beli dvor, kao najvažniji deo imovine ove porodice, ranije doneta odluka da se zahtev odbije u skladu sa zakonskom odredbom po kojoj Beli dvor treba da se radi po posebnom zakonu.

„Međutim, sud nije stao na to stanovište i naložio nam je da uradimo postupak obeštećenja, na čemu mi u ovom trenutku intenzivno radimo, odnosno procenjujemo imovinu“, rekao je Sekulić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.