U trendu

Senat usvojio Bajdenov budžetski plan od 3,5 biliona $

VAŠINGTON – Američki Senat je tesnom većinom usvojio jutros budžetski plan predsednika DŽoa Bajdena od 3,5 biliona dolara, koji treba da podrži borbu protiv klimatskih promena, siromaštva i da pokrene nekoliko novih domaćih socijalnih programa, izveštava Rojters.

Nakon višemesečnog cenkanja, Senat je sinoć takođe usvojio zakon o infrastrukturi vredan 1.000 milijardi dolara sa 69 glasova „za“ i 30 „protiv“, a kojim se predviđaju najveće državno investiranje u poslednjih više decenija u puteve, mostove, aerodrome i vodene puteve. Međutim, budućnost tog zakona u Predstavničkom domu, koji tek treba da glasa, neizvesna je.

Demokrate u Senatu su se, nakon glasanja o infrastrukturnom paketu, okrenule diskusiji o budžetskoj rezoluciji koja sadrži uputstva o trošenju nekoliko hiljada milijardi dolara pratećeg paketa mera, koji uključuje odredbe o otvaranju univerzalnih predškolskih ustanova, stanogradnji po cenama pristupačnim za kupce i razvoju klimatski prijateljskih tehnologija.

Ovi zakoni su glavni prioritet predsednika Bajdena, koji želi da sprovede sveobuhvatne promene u periodu dok njegova Demokratska stranka ima tesnu većinu u oba doma Kongresa, imajući u vidu da postoji strah od gubitka zakonodavne kontrole na predstojećim izborima 2022. godine.

Demokrate planiraju da proguraju u Predstavničkom domu oba paketa mera u narednih nekoliko meseci, koristeći proceduru koja se zove „usaglašavanje budžeta“ a koja im omogućava da usvoje zakone prostom većinom glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.