U trendu

SKGO: Izmenjeni Zakon o lokalnoj samoupravi povećaće njenu efikasnost

Izmenjeni Zakon o lokalnoj samoupravi omogućiće da opštine i gradovi budu efikasnije u obavljanju svog posla i servis gradjanima i privredi, saopštila je danas Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

„Veće učešće gradjana, principi neposredne demokratije i medjuopštinska saradnja, samo su neke od novina koje će povećati uticaj gradjana u procesu donošenja odluka i modernizovati i unaprediti rad gradova i opština“, navedeno je u saopštenju.

Skupština Srbije je 20. juna ove godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi (ZLS), koji predstavlja korak ka efikasnoj, kvalitetnoj, modernoj i otvorenoj lokalnoj samoupravi.

Tokom procesa izrade izmena i dopuna tog zakona SKGO je, kako je navedeno, saradjivala s Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) sa posebnim fokusom na učešću javnosti u radu lokalne samouprave i uredjivanju mesnih zajednica.

„U cilju većeg učešća javnosti u kreiranju i donošenju odluka, Zakon uvodi obavezu javnih rasprava o statutu, budžetu ili usvajanju prostornih i urbanističkih planova“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Zakon obavezuje lokalne vlasti da preko internet prezentacije ili na drugi način obaveste javnost da je otpočela priprema propisa koji donosi skupština grada ili opštine.

„Od sada 100 gradjana može pokrenuti proces javne rasprave o bilo kojoj temi, odnosno aktu koji donosi lokalna samouprava“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi se pokrenula gradjanska inicijativa, sada je dovoljno samo pet odsto potpisa od ukupnog broja gradjana s biračkim pravom, čime se dodatno podstiče učešće javnosti u radu lokalne samouprave.

Zakon uvodi mogućnost da deset odsto upisanih birača na teritoriji mesne zajednice može da pokrene inicijativu za obrazovanje ili ukidanje mesnih uprava, čime se gradjanima daje mogućnost da neposredno ostvaruju svoje interese i utiču na lokalne politike.

Opštine koje nemaju dovoljno kapaciteta mogu od sada da obrazuju zajedničke organe, preduzeća ili službe.

Zakon ostavlja mogućnost opštinama da, shodno predvidjenoj proceduri, uspostavljaju medjuopštinsku saradnju u ostvarivanju poslova kao što je formiranje zajedničkih inspekcija, prosvetne, gradjevinske, tržišne ili inspekcije za zaštitu životne sredine.

„SKGO će u saradnji sa MDULS pripremiti modele lokalnih akata, statuta, poslovnika, ugovora koje je potrebno uskladiti usled izmene zakona, a organizovaće i prezentacije novog pravnog okvira, odgovarajuće obuke i pružiti savetodavnu pomoć gradovima i opštinama“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.