U trendu

Smanjena eferentna kamatna stopa

Izvršni odbor Narodne banke Srbije  smanjio je danas referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 4,5 odsto, saopštila je NBS.
Izvršni odbor NBS konstatovao je da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da je u septembru 2015. iznosila 1,4 odsto, navodi se u saopštenju.

„Inflatorni pritisci i dalje su niski i potiču od niske inflacije u međunarodnom okruženju i niskih cena primarnih proizvoda, kao i relativne stabilnosti kursa dinara kojoj doprinose popravljanje makroekonomskih performansi zemlje, a pre svega povoljna fiskalna i platnobilansna kretanja“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, u prilog tome govori primarni fiskalni suficit u prvih osam meseci 2015. i potpuna pokrivenost tekućeg deficita platnog bilansa prilivom stranih direktnih investicija. Inflaciona očekivanja usidrena su u granicama cilja NBS, a u slučaju finansijskog sektora i privrede ona su i niža od cilja od četiri odsto.

Dosadašnja relaksacija monetarne politike i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, trebalo bi da utiču na povratak međugodišnje inflacije u granice cilja početkom naredne godine, dok se njeno približavanje cilju od četiri odsto očekuje od sredine 2016, navela je NBS.

Izvršni odbor očekuje da će nastavak ublažavanja monetarne politike kroz smanjenje referentne kamatne stope i postepeno smanjenje stope obavezne rezerve doprineti daljem snižavanju kamatnih stopa banaka na kredite, kao i oporavku kreditne aktivnosti.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 12. novembra 2015. godine, piše u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike