U trendu

Sporazum sa EIB od 2,7 mil za projekte u vodnom saobraćaju

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa Evropskom investicionom bankom Sporazum o dodeli 2,7 miliona evra bespovratnih sredstava za projekte u vodnom saobraćaju.

Reč je o grantu za pripremu tri nova projekta i to uređenje plovnog puta Save, uvođenje sistema hidro-meteo stanica i uvođenje sistema za upravljanje vodnim saobraćajem iz jednog takozvanog VTS centra.

Ukupna vrednost tri projekta je blizu 20 miliona evra.

Mihajlović je nakon potpisivanja sporazuma rekla da će ta bespovratna sredstva EIB pomoći da se dobro pripreme projekti koji će biti realizovani u vodnom saobraćaju.

„Potpisali smo grant za nekoliko važnih projekata, ali to nije sve šsto radimo sa EIB“, rekla je Mihajlović.

Naglasila je da se Vlada Srbije pre dve godine strateški opredelila da razvija vodne koridore, te da će Srbija zajedno sa EIB realizovati važne projekte u oblasti vodnog saobraćaja vredne 200 miliona evra.

„Razvijamo naravno i drumski, železnički i vazdušni saobraćaj , ali mi se čini da nikada nismo toliko govorili i radili upravo na projektima u vodnom saobraćaju“, kaže Mihajlović.

Važno je, kaže, što je država krenula da ulaže u luke, da će luka u Smederevu početi da se radi u martu sledeće godine.

„Danas smo razgovarali i o proširenju kapaciteta u još dve luke. Vodni koridori su bili zapostevljeni prethodnih nekoliko decenija. Jednako kako ulažemo u sve vidove saobraćaja trudićemo se ulažemo i u vodni saobraćaj“, poručila je Mihajlović koja se pre potpisivanja sporazuma sastala sa predstavnicima EIB.

Mihajlović kaže da je na tom sastanku bilo reči i o železnici, putevima, vazdušnom saobraćaju, te ističe dobru saradnju sa EIB naročito u oblasti unfrastrukture.

„Drago mi je što kroz mnogo grantova koje smo potpisivali počinjemo realiziju velikih projekata. Deo važnog projekta koji treba već naredne godine da se realizuje je elektrifikacija pruge od Niša do Dimitrovgrada“, rekla je Mihajlović.

Direktorka Kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da je danas potpisani ugovor treba da omogući da se pripreme veliki projekti koji imaju za cilj da poboljšaju rečnu transportnu infrastrukturu.

Navela je da su svi veliki projektima na kojima se do sada radilo pokazali da je njihova priprema najveći i najvažniji deo posla.

„Dobro pripremljen projekat znači i završen projekat“, rekla je Negre.

Kaže da će EIB sa 100 miliona evra finansirati rekonstrukciju brodskih prevodnica „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“, proširenje kapaciteta Luke Smederevo, uređenje plovnog puta Save i sektora na Dunavu između Srbije i Hrvatske.

Posebno je, dodaje, interesantno izvlačenje potopljene nemacke flotile iz Drugog svetskog rata, što je takođe deo ovog projekta.

„Reke u Srbiji, naročito plovne, nisu izolovan sistem, one su deo evropske mreže i ako postoji nešto što najdirektnije spaja Srbiju sa ostatkom Evrope, to je Dunav. Za nas je unapređenje plovnosti reka, uz poštovanje ekoloških standarda, jedno od najvažnijih pitanja“, poručila je Negre.

Sporazum o dodeli 2,7 miliona evra bespovratnih sredstava za projekte u vodnom saobraćaju u ime EIB je potpisala rukovodilac te banke za Srbiju Ana Solecki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.