U trendu

Sporazum Srbije i Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković i hrvatski ministar zaštite životne sredine i prirode Mihael Zmajlović potpisali su u Zagrebu Sporazum o saradnji u oblasti životne sredine kojim će se obezbediti efikasnija zaštita vazduha, zemlje, kao i biljnog i životinjskog sveta.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije navodi se da je Bogosavljević Bošković kazala da je zaštita životne sredine i prirode jedan od prioriteta Srbije i da saradnjom sa susednim državama Srbija želi da je unapredi.

„Evropska unija ulaže velike napore kako bi sačuvala bioraznovrsnost država članica, što se ogleda kroz brojne propise, ali i značajna sredstva koja su dostupna za zaštitu životne sredine i prirodu. Sporazum će nam omogućiti bolju saradnju s Hrvatskom koja, kao nova članica EU, ima iskustva koja će pomoći i nama“, kazala je ona.

Kako je saopšteno, Srbija je, budući da se nalazi na početku procesa pregovora za pristupanje EU, zainteresovana za prenošenje iskustava Hrvatske stečenih u postupku pristupanja, konkretno, pregovora oko poglavlja 27 – Životna sredina, uključujući usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, ali i njegovu implementaciju.

Ministar zaštite životne sredine i prirode Hrvatske Mihael Zmajlović kazao je da je Hrvatska po bioraznovrsnosti jedna od najbogatijih članica EU i da bi sačuvala životnu sredinu i prirodu mora da razvija saradnju sa susednim državama s kojima deli brojna područja koja mora očuvati.

„Tako sa Srbijom delimo prostor Podunavlja čiji smo značajan deo uvrstili u Ekološku mrežu Natura 2000. Ovim sporazumom osiguravamo efikasnije zajedničko delovanje s ciljem zaštite životne sredine“, izjavio je Zmajlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.