najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bogosavljević – Bošković: Sve što je moglo da se obnovi od poplava, obnovljeno je

Sve što je moglo da se obnovi od prošlogodišnjih poplava je obnovljeno, rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

“To se ne odnosi samo na nasipe i obale, već i na vraćanje reka u svoje prvobitne prirodne tokove, a radilo se i na unapređenju zaštite od poplava”, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je naglasila da nije bilo lako da se sve odradi u kratkom vremenskom periodu i da često nije bilo neophodne tehničke dokumentacije, ali da je ministarstvo u ovoj godini za te namene opredelilo značajna finansijska sredstva.

“Opredeljeno je 160 miliona dinara za nove projekte koje pripremaju naše naučne institucije, to nije dovoljno da se svi zamišljeni projekti realizuju, ali postoje i druge mogućnosti kao što su projekti iz IPA fondova za koje smo aplicirali”, kazala je ministarka.

Ona je dodala da postoji zainteresovanost brojnih zemalja koje bi želele da izdvoje sredstva za dobre projekte iz oblasti zaštite životne sredine i voda.

Što se tiče upravljanja otpadom, Bošković Bogosavljević je kazala da je svojevremeno pravljena strategija u oblasti upravljanja otpadom i predviđala je 23 deponije, opštinske ili regionalne za celu Srbiju.

“Mi smo do sada uspeli da izgradimo devet deponija i opravdano se postavlja pitanje kada ćemo stići da uspostavimo ostalih četrnaest i kada će da budu privedene nameni. Ne samo da su u pitanju materijalna sredstva, reč je često i o neslaganju na nivou lokalnih samouprava oko koncepta i oko toga gde treba deponija da bude podignuta”, precizirala je Bogosavljević.

Ministarka je podsetila da je izgradnja deponije i upravljanje otpadom nadležnost lokalnih samouprava, a da ministarstvo propisuje pravila i standarde, dok lokalne samouprave treba da te projekte ostvare.

Prema njenim rečima, tehnologije u oblasti upravljanja otpadom se stalno razvijaju i unapređuju, pa otpad više nije nešto što je neupotrebljivo, već sirovina za proizvodnju bioenergije.

“Moramo da delujemo svi zajedno, lokalne samouprave da budu predvodnici, a mi ćemo im pomagati u primeni savremene tehnologije, da se radi na odvajanju i selekciji otpada, i da samo ono što ne može da bude iskorišćeno bude odlagano na deponije”, istakla je ministarka.

Ona je kao dobar primer navela Suboticu gde je nedavno označen početak radova na izradnji regionalne deponije uz ulaganje od 21 milion evra.

“Tu smo se maksimalno angažovali, Ministarstvo je pripremilo projektnu dokumentaciju, prijavili se i dobili sredstva iz Evropske unije koja će dati najveći deo novca, jedan deo će dati država, a deo lokalne samouprave”, kazala je Bogosavljević i naglasila da projekat upravo podrazumeva primarnu i sekundarnu selekciju i da samo mali deo otpada koji ne može da se iskoristi treba da završi na deponiji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike