U trendu

Sporazumom do lakšeg izvoza mesa u Egipat

HURGADA – MeđudrÅŸavni sporazum koji bi omogućio izvoz govedine, junetine i teletine u Egipat biče predloÅŸen na usvajanje MeÅ¡ovitom komitetu za ekonomsku saradnju Srbije i Egipta, dogovoreno je na sastanku delegacija deju zemalja u Hurgadi.

Delegaciju privrednika Srbije na sastanku sa guvernerom regije Crveno more generalom Ahmedom Abdalahom, predvdoio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

„Ovo bi bio vaÅŸan sporazum za stočare u Srbiji, imajući u vidu da imamo veliki broj individualnih domaćinstava koji imaju spremne Å¡tale za uzgoj od 20 do 50 grla i imaju traktore i priključne maÅ¡ine, tako da im avans u tom smislu nije potreban, ali ono Å¡to im jeste potrebno je siguran kupac i zagarantovana cena, a Egipat je trÅŸiÅ¡te od 100 miliona ljudi“, rekao je Marković koji je i predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta.

On je istakao da pored pÅ¡enice Srbija u Egipat moÅŸe da izveze voće, posebno maline i kupine.

„Egipat je spreman da potpiÅ¡e sa Srbijom sporazum o uvozu poljoprivrednih proizvoda i to će biti tema predstojeće sednice MeÅ¡ovitog komiteta za saradnju dve zemlje, kojim predsedavaju Å¡efovi diplomatija Srbije i Egipta“, rekao je general Abdalah, inače guverner regije Crveno more, i dodao da postoji interesovanje za uvoz drveta, poluproizvoda i sirovine za proizvođače nameÅ¡taja iz Srbije.

Srbija sada nema adekvatan sporazum za izvoz mesa u Egipat i dok se on ne potpiÅ¡e meso se moÅŸe izvoziti preko Rumunije i Mađarske.

Marković je istakao da iz Jagodine u Egipat mogu da se izvezu i laki avioni koje proizvodi kompanija „Aero east west“, a vlasnik te kompanije Milorad Matić, inače član privredne delegacije, rekao je da se laki avioni koje njegove kompanije tipa „SILA“, već izvoze u SAD i zemlje EU, te da su spremni za izvoz i u Egipat i na afričko trÅŸiÅ¡te.

U srpskoj privredno – političkoj delegaciji nalazi se i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.