U trendu

Srbija će dogodine moći da konkuriše za sredstva iz IPARD programa

Srbija će sledeće godine moći da konkuriše za sredstva iz IPARD programa Evropske unije, kazao je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

On je u Vršcu, na poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“, podsetio da je Srbiji iz tog programa EU za period od sedam godina, počev od 2014. godine, namenjeno 175 miliona evra.

Nedimović je kazao da nema izvoza hrane u Evropu ako ona nije u skladu sa bezbednosnim kriterijumima EU.

„Situacija sa Rusijom je još komplikovanija. Problem je i to što jeftino izvozimo sirovine a to se dešava zato što nemamo gde da ih čuvamo, jer nam fale kapaciteti gde bismo ih čuvali za period kada će oni imati veću cenu“, rekao je ministar.

On je najavio da će se sledeće godine, u skladu sa raspoloživim sredstvima za koja se još ne zna kolika će biti, ulagati i u kapacitete za skladištenje, kao i u konkurentnost domaćeg agrara koja je sada slaba.

Prema njegovim rečima, najveću perspektivu za izvoz imaju voće, povrće, govedje meso i preradjevine, te ribarski proizvodi.

Direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovanović je kazao da se, nažalost, za šest godina koliko se održavaju poljoprivredni forumi, u agraru ništa bitno nije promenilo.

„Bolje je reći dosta toga se promenilo, ali na gore“, dodao je Šagovanović.

Skup „Hrana za Evropu“ organizovao je Ekonomski institut u Beogradu u saradnji sa Društvom agrarnih ekonomista Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.