U trendu

Srbija prošle godine prvi put imala suficit u robnoj razmeni s Velikom Britanijom

Robna razmena Srbije i Velike Britanije prošle godine je izbosila 478 miliona dolara. od čega je Srbija izvezla robe za skoro 266 miliona dolara čime je prvi put u razmeni s tom zemljom ostvarila suficit, od 53,3 miliona dolara, rekao je danas potpredsednik Privredene komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić.

„Veliki potencijal nose prehrambena, automobilska i industrija nameštaja, IT sektor, medicinski turizam, rudarstvo, usluge“, rekao je Miletić na konferenciji „Poslovati sa Velikom Britanijom – Bregzit – šansa ili ne?“.

Dodao je da je Srbija prošle godine povećala izvoz u Veliku Britaniju za 35 odsto u odnosu na godinu ranije.

Miletić očekuje da se nastavi trend rasta i da se struktura izvozne robe Srbije proširi finalnim proizvodima.

„Naš zajednički zadatak je da postojeće ekonomske veze proširimo i ojačamo otvarajući nova partnerstva izmedju dve zemlje, a preduslov je izmedju ostalog dodatni marketing i povezivanje s kompanijama koje imaju megamarkete“, rekao je potpredsednik PKS.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Nenad Djurdjević rekao je da je Srbija januara i februara ove godine u Veliku Britaniju izvezla robe za 42,6 miliona dolara, što je za 19,2 odsto više u odnosu na isti period 2016, godine, ali je uvezla za 33,5 miliona dolara, što je povećanje od 24,8 odsto.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif kazao je da njegova zemlja ima privlačno tržište za preduzeća iz Srbije koja, s druge strane, britanskim firmama predstavlja kapiju za ulazak na tržište Balkana.

U Velikoj Britaniji, naveo je Kif, rade mnoge srpske kompanije, pre svega u poljoprivredi, industriji nameštaja, IT sektoru i automobilskoj industriji.

„Pažnju ćemo ubuduće usmeriti na četiri sektora – rudarstvo, finansijske i profesionalne usluge, automobilsku industrija i maloprodaju“, rekao je Kif.

Dodao je da ta zemlja pomaže poslovanje srpskih firmi u Velikoj Britaniji i da u Srbiji raste interesovanje za investiranje u toj zemlji.

Potpredsednik Britansko-srpske privredne komore Tahir Hasanović podsetio je da je Velika Britanija peta najveća ekonomija na svetu, da ima veliko tržište i da je London najveći finansijski centar Evrope.

„U Britaniji postoji velika srpska zajednica koja uspešno posluje“, rekao je Hasanović.

Cilj zajedničke komore je da promoviše trgovinu i investicije i podrži srpske firme, kao što će ovih dana pomoći srpskim dizajnerima u nastupu na Nedelji mode.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike