U trendu

„Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ o spoljnotrgovinskoj razmeni (VIDEO)

Kriza uzrokovana pandemijom, dovela je do značajnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako u Srbiji, tako i u regionu, pa i u Evropskoj uniji, dok je spoljnotrgovinska razmena u nekim delovima doživela slabiji, a u nekim veći pad, kaže Predrag Bjelić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u video klipu serijala „Srbija u doba korone: činjenice i dostignuća“. 

U 2020. godini, Srbija beleži pad BDP-a od -3,0% što je najmanji prosečni pad u regionu Zapadnog Balkana. Pad BDP-a Evropske unije (EU) u toj godini bio je 8,4%.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u 2020. ostali su Evropska unija, slede zemlje regiona, pa Rusija. Pad izvoza u EU bio je neznatan dok je uvoz zabeležio blagi rast. Značajniji pad je zabeležen u izvozu sa zemljama CEFTE i Rusijom, preko 6%, dok je uvoz iz Rusije opao za čak skoro 40%.

Ukoliko analiziramo spoljnu trgovinu EU , prema podacima EUROSTAT-a izvoz je opao za 9,4% u odnosu na prethodnu godinu, dok je pad uvoza bio manji za 11,6%. Sa druge strane, naša zemlja beleži mnogo manji pad spoljnotrgovinske razmene nego u periodu svetske ekonomske krize 2009. godine.

Svetski robni izvoz je u 2020. godini pao za 8% , ali to nije toliko značajan pad kao onaj iz 2009. godine koji je bio manji za čak 22%, objašnjava profesor Bjelić.

U video klipovima Evropskog pokreta u Srbiji možete naći detaljnu analizu spoljnotrgovinske razmene u periodu pandemije, kao i širu elaboraciju kroz pitanja i odgovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.