U trendu

Srbija uskoro deo evropskog tranzitnog područja

Srbija će, kako je potvrdila Evropska komisija, od 1. februara 2016. godine primenjivati zajednički tranzitni postupak i van nacionalnih okvira, saopštila je danas Uprava carina.

Ulazak u evropski zajednički tranzit treba da smanji zastoje, ali i omogući srpskoj privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu, jer se očekuje da zahvaljujući tom sistemu budu smanjeni transportni troškovi privrede.

„Zbog uspeha postignutih na planu uvodjenja Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), Srbija je pozvana da pristupi Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom, što je naša zemlja i prihvatila polaganjem predpristupnih instrumenata neophodnih za ulazak u evropsko zajedničko tranzitno područje“, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Ocenjeno je da po svom položaju Srbija ima izrazito tranzitni karakter i da je realno očekivati da pristupanje konvencijama o zajedničkom tranzitnom postupku i pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom omogući zemlji da ostvari veći profit od tranzita.

Dodaje se da će zajednički tranzit pokriti važne pan-evropske transportne koridore koji prolaze kroz Srbiju i uticati na pojačan tranzit prema Turskoj i Makedoniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.