U trendu

Stari vlasnici traže hitno usvajanje izmena Zakona o restituciji

Mreža za restituciju u Srbiji zatražila je danas od Vlade Srbije da ubrza donošenje izmena Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećeju, kojima se omugućava brže i lakše vraćanje nacionalizovanog poljoprivrednog zemljišta.

Na konferenciji za novinare koordinator te mreže Mile Antić je pozvao i ohrabrio premijera Srbije Aleksandra Vučića da bude prvi koji će glasati za usvajanje i slanje u parlament predloga izmena i dopuna zakona o restituciju, koji je napravilo Ministarstvo pravde i za koji je javna rasprava završena 26. juna.   

„Ne postoji ni jedan razlog da se odugovlači sa usvajanjem tog zakona“, rekao je on, ističući da predložene izmene omogućavaju vraćanje 84.000 hektara zemljišta starim vlasnicim, a što je manje od jedan odsto zemljišta koje poseduje država.

Prema podacima Mreže za restituciju, sakrivenog državnog zemljišta ima preko 300.000 hektara, dok ga popisanog ima namanje dodatnih 425.000 hektara.

Antić je istakao da su efekti restitucije daleko bolji za državu, jer razotkriva skrivenu i nepopisanu državnu imovinu i stvara nove stabilne poreske obveznike.

Restiticija, kako je rečeno, omogućava da preko 350.000 građana učesnika u restituciji i članova njihovih porodica, pored toga što plaćaju porez, počnu da maspvno rade na svojoj imovini, da se samozapošljavaju i zapošljavaju druge, stvore na desetine hiljada malih i srednjih preduzeća. 

„Restitucija je važna sa aspekta ekonomije, stvara stabilnu, održivu i rentabilnu srednju klasa koja je uništavana poslednjih 75 godina u Srbiji“, rekao je kordinator Mreže za restituciju. 

Predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine „Beograd“ Bogdan Veljković ocenio je da strani investitori zaobilaze Srbiju, jer kad dođu ne znaju šta kupuju, da li državnu, da li društvenu ili imovinu koji potražuju stari vasnici.  

Veljković je istakao da će stari vlaasnici koji žive u dijaspori sve investore koji kupe njihovu imovinu tužiti u inostanstvu, odnosno u zemljama u kojima žive zato što nemaju poverenje u sudstvo u Srbiji.   
 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.