U trendu

Sunovrat Dajmlerovih akcija zbog smanjene prognoze profita

FRANKFURT – Akcije proizvođača automobila Dajmlera (Daimler) pale su danas za čak pet odsto, nakon što je nemački proizvođač, treći put u poslednjih godinu dana, smanjio prognozu profita.

Kao razlog obaranja procene dobiti, kompanija je navela izdvajanje više stotina miliona evra za pokrivanje regulatornih troškova u skandalu vezanom za emisiju štetnih gasova iz dizel motora.

Najnovije upozorenje da će operativna dobit te gurpacije stagnirati u ovoj godini u poređenju sa prethodno očekivanim blagim povećanjem, prvo je takvo upozorenje pod novim izvršnim direktorom Dajmlera Olom Kelenijusom, navodi agencija Rojters.

U Dajmleru su, međutim, odbili da iznesu detalje o problemima sa kojima se kompanija suočava u skandalu „dizelgejt“ i nisu precizirali koliko su tačno novca izdvojili.

Saopšteno je samo da su veća izdvajanja posledica „različitih aktuelnih vladinih postupaka i mera” u vezi sa dizel vozilima Mercedes-Benca, i da će izdvojena sredstva verovatno dostići “visok trocifren milionski iznos u evrima“.

Upozorenje o stagnaciji profita je usledilo nakon vesti da Dajmler mora da opozove 60.000 Mercedesovih dizel automobila u Nemačkoj, nakon što su regulatori otkrili da su opremljeni softverom koji ima za cilj da iskrivi rezultate na testovima merenja emisije štetnih gasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.