Sutra potpisivanje ugovora o prodaji Železare Smederevo

Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil potpisaće sutra ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong.

Potpisivanju kupoprodajnog ugovora u smederevskoj čeličani prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici diplomatskog kora i mnoge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje.

Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra koju je Vlada Srbije prihvatila 5. aprila.

Budući vlasnik Železare planira da u tu fabriku investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Hestil je najveći proizvodjač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona i zapošljava u svetu više od 120.000 radnika.

Grupa poseduje 37 visokih peći, medju kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Poslovni prihodi te grupacije iznosili su 43,7 milijardi dolara u 2015. godini, a ukupna njena sredstva su bila 53 milijarde dolara.

Hestil ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong.

Ta kineska kompanija ima i većinski udeo u Duferku koji ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.

Železara Smederevo je od 2012. godine u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju es stila koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da pravi gubitke.

Vlada Srbije će posle prodaje Železare morati da Evropskoj komisiji dostavlja dokaze da se iz Srbije ne izvozi čelik iz Kine koji je jeftiniji i narušava konkurenicju na tržištu EU. Takodje, po propisima EU zabranjeno je da država pomaže čeličane.

(Beta)

Ostavite komentar