najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Švajcarska podržava izvoz inovacija iz Srbije

Gradonačelnik Berna Aleksander Čepet danas je posetio Naučno-tehnološki park Beograd i istakao da Švajcarska podržava izvoz inovacija iz Srbije.

“Zaista deluje impresivno kada na jednom mesto vidite kako uspešno mogu da saradjuju velike kompanije i mala start-up preduzeća i koliko to doprinosi zajedničkom razvoju. Uprkos činjenici da inovativne start-up kompanije, kao i svuda u svetu, teže dolaze do potrebnog kapitala i investitora koji su spremni na rizična ulaganja, ovo što mladi ljudi u NTP Beograd rade, aktuelno je i inovativno na bilo kom tržištu”, kazao je Čepet.

Kako je saopšteno, gradonačelnik Berna, koji je u zvaničnoj poseti Beogradu, razgovarao je s predstavnicima kompanija koje su počele poslovanje u Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih fakulteta u Beogradu (BITF), a koji je od prošle godine proširio svoje kapacitete u Naučno–tehnološkom parku u Beogradu.

Govoreći o važnosti tehnoloških inovacija za ukupan rast ekonomije, vršilac dužnosti direktora Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović je ukazala na značaj podrške švajcarske vlade kroz projekat “Naučno- tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije”.

Taj trogodišnji projekat realizuje se uz podršku Švajcarskog sekretarijata za privredu SECO, s ciljem da se u ukupnom izvozu Srbije značajnije poveća udeo viskotehnoloških proizvoda i usluga.

Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je u junu prošle godine u partnerstvu Vlade Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu. Na taj način obezbedjena je podrška ključnih institucija za razvoj ekonomije zasnovane na znanju kroz povezivanje nauke i privrede, a talentovanim mladim ljudima perspektiva da razvijaju svoju karijeru u Srbiji i posluju sa svetom.

Naučno-tehnološki park Beograd omogućava svojim članicama, domaćim i stranim kompanijama, ubrzani rast i razvoj kroz stručnu podršku i veliki broj raznovrsnih usluga. Osim savremenog poslovnog prostora i infrastrukture, kompanije imaju direktan pristup bazama znanja i laboratorijskoj opremi, kao i stručnoj podršci u oblastima poslovnog savetovanja, savetovanja za EU programe, zaštite intelektualne svojine, sertifikacije, promocije, umrežavanja i internacionalizacije poslovanja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike