U trendu

Tabaković: Bruto devizne rezerve na rekordnom nivou

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su bruto devizne rezerve Srbije na rekordnom nivou i iznose 15,6 milijardi evra na kraju avgusta.

„Od avgusta 2012.godine povećali smo ih za 5,5 milijardi evra, a neto devizne rezerve su više nego udvostručene“, rekla je Tabaković u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, od kraja 2012.godine rezerve u zlatu do danas uvećane su za preko 21 tonu i one danas iznose 36, 8 tona.

Tabaković je o rezultatima NBS govorila obrazlažući predlog za izbor viceguvernera NBS.

Podsetila da je da visoka dvocifrena inflacija u 2012.godini u roku od godinu dana spuštena na nizak nivo i osam godina se čuva na prosečnom nivou od oko dva procenta.

„Time se čuva čuva i realna vrednost dohodaka privrede, plate i sva primanja građana Srbije, stvaraju se predvidivi uslovi poslovanja što je izuzetno važno za sve one koji žele da posluju i traju dugo, a ja se nadam da je to svima cilj“, navela je Tabaković.

Ona je ukazala da je dinar ojačao za 0,9 procenta prema evra i da je NBS od tada do danas kupila na deviznom tržištu 3,46 milijardi evra, od čega u devet meseci ove godine preko jedne milijarde evra.

„Zaključno sa jučerašnjim danom kupili smo milijardu i 60 miliona evra“, rekla je guverner NBS.

Takođe je istakla da je rejting Srbije na korak od investicionog nivoa i da je premija rizika bitno smanjena i daleko od onog izuzetno povoljnog nivoa koji je postojao pre 2012.godine.

„Ukupan iznos investicija od 2012.godine, odnosno od 2013. godine iznosi čak 22 milijarde evra bez prodaja i privatizacija već gradnjom nivoh fabrika I kapaciteta“, istakla je Tabaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.