U trendu

Toplane spremne za početak grejne sezone

Toplane u Srbiji su spremne za početak sezone grejanja koja zvanično počinje 15. oktobra i ne očekuju se neki veći problemi, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Udruženja „Toplane Srbije“ Dejan Stojanović.

On je agenciji Beta kazao da će 1. oktobra toplane početi „hladne probe“ svojih sistema.

Po rečima Stojanovića, nisu tačne tvrdnje da toplane odbijaju da pojeftine grejanje, jer kako je naglasio, mnoge od njih su već u kalkulaciji za obračun cene grejanja koristile cenu za gas koja je čak i niža od sadašnje.

„Najveći deo toplana u Srbiji je u svoje cene kalkulisao cenu gasa od 35 do 40 dinara po kubnom metru“, kazao je on.

Stojanović je naglasio da je cena prirodnog gasa sa transportnim i distributivnim troškovima za one koje se snabdevaju kod Srbijagasa, oko 40 dinara po kubnom metru, dok je cena za toplane koje se snabdevaju kod lokalnih distributera veća.

On nije mogao da precizira koje toplane su primenjivale koje cene, dodavši da je Vlada Srbije donela novu uredbu o određivanju cene gasa, ali da lokalne samouprave treba da daju saglasnost na tu uredbu.

Sezona grejanja u Srbiji zvanično počinje 15. oktobra i traje šest meseci, do 15. aprila. Može početi najranije 1. oktobra, ako spoljašnja temperatura tri uzastopna dana u 21 sat iznosi 12 stepeni ili je niža.

Po medijima, polovina od 60 toplana će zadržati iste cene kao tokom pršle zime, 15 priprema pojeftinjenje, a 15 traži poskupljenje.

(Beta)

Napišite komentar