U trendu

Tramp oslobodio tri zemlje od tarifa na uvoz metala

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz kojim se pojedine zemlje oslobađaju od kvota na uvoz čelika i aluminijuma u SAD, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Tramp, koji je tarife na čelik i aluminijum uveo u martu, potpisao je dekret kojim se Južna Koreja, Brazil i Argentina oslobađaju od kvota na uvoz čelika u SAD, a Argentina još i od kvota na aluminijum, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Rojters.

„Kompanije mogu podneti zahtev za izuzimanje njihovih proizvoda od kvota na osnovu nedovoljne raspoložive količine ili kvaliteta proizvoda koje domaći proizvođači čelika ili aluminijuma isporučuju na američko tržište“, saopštilo je američko ministarstvo.

“ U takvim slučajevima, izuzeće od kvota se može odobriti i neće biti naplate tarifa“, poručuju iz ministarstva.

Tramp je, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, uveo 25-procentna tarife na uvoz čelika i 10-procentne na uvoz aluminijuma.

Tarife za uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika stupile su na snagu 1. juna, a američki ministar za trgovinu Vilbur Ros je 31. maja rekao da su sklopljeni sporazumi sa pojedinim zemljama kako ne bi imale tarifna ograničenja na izvoz ta dva metala u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.