U trendu

Tri avio-kompanije zainteresovane za imovinu Er Berlina

Er Berlin pregovara sa tri rivalske kompanije koje su zainteresovane za kupovinu njegove imovine, izjavio je šef posrnule nemačke avio-kompanije, Tomas Vilkelman, upozorivši da neće biti „spašena sva radna mesta“.

„Pored Lufthanze, u kontaktu smo sa još dve zainteresovane strane iz avio-industrije“, rekao je generalni direktor Er Berlina Vinkelman za današnje izdanje lista „Frankfurter Algemajne Cajtung“, prenosi agencija Frans pres.

Pregovori se vode već nekoliko nedelja, naveo je on, dodajući da su sve tri avio-kompanije finansijski zdrave i dovoljno velike da „Er Berlinu pruže bezbednu budućnost“, pri čemu će Nemačku zadržati kao operativni centar.

On nije imenovao druge dve zainteresovane avio-kompanije, mada Izidžet već dugo merka Er Berlin, a nemački mediji spekulišu da je ogranak „Tomasa Kuka“, Kondor, treća zainteresovana kompanija.

Er Berlin je bio primoran da podnese zahtev za stečaj u utorak, nakon što je glavni akcionar Etihad iznenada obustavio finansijsku podršku gubitaškoj nemačkoj avio-kompaniji.

Vlada u Berlinu je obezbedila 150 miliona evra sredstava u vidu kredita za premošćavanje, kako bi sačuvala drugog najvećeg avio-prevoznika u Nemačkoj u naredna tri meseca, uz obrazloženje da ne želi da ostavi „na cedilu“ desetine hiljada turista.

Vinkelman je rekao da nastoji da postigne dogovor sa najmanje dva zainteresovana kupca do kraja septembra, dodajući:“Međutim, nećemo moći da sačuvamo sva radna mesta“.

Avio-kompanija, poznata i pod nadimkom „Majorka šatl“ zbog svoje popularnosti među nemačkim turistima koji putuju na španske obale, zapošljava oko 8.000 ljudi.

Dugo se borila za opstanak, a u poslednje dve godine je uknjižila gubitke u iznosu od 1,2 milijarde evra i oslanjala se na finansijske injekcije iz Etihada, navodi Frans pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.