U trendu

Tri najsiromašnije zemlje EU spremaju se za uvođenje evra

Tri najsiromašnije zemlje EU, među kojima je i Hrvatska, počinju da se pripremaju za uvođenje evra.

Naime, uzimajući u obzir buduću distribuciju ključnih fondova za razvoj, Rumunija, Bugarska i Hrvatska planiraju promenu valute, piše Blumberg, a prenosi Jutarnji list.

Posle Bregzita, onaj ko se nađe van evrozone može biti uljez. Samim pogledom na pripremljeni budžet EU vidi se jasni naglasak na evrozonu – izjavio je Juraj Kotijan, ekonomista Erste banke.

Iako su planovi navedenih balkanskih zemalja u kontrastu s bogatijim delovima nekad komunističkog istoka, a ni grčko iskustvo s evrom nije baš pozitivno, najsiromašnijim zemljama članicama EU fondovi za razvoj dobro će doći u budućnosti.

Tako je u pripremama najdalje došla Bugarska, najsiromašnija zemlja EU, koja želi da se prebaci na evro već ovog leta. Hrvatska je najavila promenu valute u sledećih pet do deset godina, dok Rumunija još nije otkrila vremenski rok u kome će izvršiti navedenu promenu.

„Postoji velika želja članica evrozone da prošire svoj klub zbog populizma koji je poljuljao geopolitiku i doveo u pitanje evropski projeka“, rekao je Finiks Kalen, strateg Sosijete ženeral grupe dodajući da bi političari evrozone mogli da vide širenje kao validaciju EU kao projekta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.