najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tusk i Trudo: Još moguće potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini

Lideri Evropske unije i Kanade ocenili su danas da je još moguće održavanje samita na kome treba da se potpiše ključni sporazum EU-Kanada o slobodnoj trgovini (CETA) predvidjen za četvrtak, iako je Belgija objavila da ne može da ga podrži u ovoj fazi.

Posle objave Belgije danas popodne predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i kanadski premijer Džastin Trudo razgovarali su telefonom i vodja EU je rekao da “još ima vremena” da se ubedi belgijska regija Valonija da podrži sporazum.

Belgija ne može da odobri sporazum ako se sa njim ne slažu sve njene regije, a za EU je potrebno da ga podržavaju jednoglasno svih 28 zemalja članica.

Belgija je jedina od 28 zemalja članica Unije koja blokira ovaj transatlantski sporazum koji se odnosi na 500 miliona Evropljana.

“Zajedno sa premijerom Džastinom Tridoom mislimo da je samit u četvrtak još moguć. Podstičemo sve strane da nadju rešenje. Još ima vremena”, rekao je Tusk u tviter poruci.

Belgijski premijer Šarl Mišel danas popodne je objavio da njegova zemlja nije u mogućnosti da potpiše sporazum CETA pošto nije dobila odobrenje parlamenata svih regiona Belgije.

Mišel je rekao da su EU i Kanada danas tražile konkretan odgovor na pitanje da li će Belgija potpisati sporazum.

“Konkretan odgovor, u ovoj fazi, je ne”, kazao je belgijski premijer.

Svečano potpisivanje zakazano je za 27. oktobar, kada je predvidjeno da kanadski premijer Džastin Trudo prisustvuje samitu EU-Kanada.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike