U trendu

U BiH se povlače iz prodaje sladoledi i oslić

BANJALUKA – Sa tržišta BiH se povlače iz prodaje različite serije sladoleda „Snikers“, „Tviks“ i „Baunti“ „M&Ms“ zbog utvrđenog prisustva pesticida, kao i smrznuti proizvod „Oslić bez glave i repa Hubsi“ zbog parazita, saopštila je Agencija za bezbednost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišćen u proizvodnji, a iz Agencije za bezbednost hrane su naveli da ih je o tome obavestio punomoćnik kompanije „Mars“, prenosi RTRS.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na sajtu Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Proizvod „Oslić bez glave i repa Hubsi“ stavljen je na tržište BiH pod robnom markom „Bingo“, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Reč je o PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. jun ove godine.

Navedeni proizvod je poreklom iz Španije, naveli su iz Agencije.

Iz Agencije su objasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smeju stavljati u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porekla, dodaje RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.