U trendu

U EU instalirano novih osam gigavata iz sunčeve energije

BRISEL – Evropska unija je prošle godine instalirala 36 posto više kapaciteta u sektoru sunčeve energije nego godinu dana ranije, priključivši osam gigavata nove snage na mrežu u odnosu na 5,9 gigavata 2017. godine, pokazuju statistički podaci udruženja „SolarPower Europe“.

Ova asocijacija je objavila da su solarne instalacije u celoj Evropi povećane lani za oko 20 posto, na 11 gigavata, pri čemu prednjači Nemačka sa 2,96 gigavata novih kapaciteta, što predstavlja porast od 68 posto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi portal Seebiz.

Među vodeća tri tržišta su i Turska sa 1,64 gigavata, i Holandija sa 1,4 gigavata.

„SolarPower Europe“ nazvao je holandsko tržište „zvezdom u usponu“.

Osim Turske, druga tržišta izvan EU koja doprinose ukupnom evropskom tržištu sa 11 gigavata uključuju Norvešku, Rusiju, Srbiju, Ukrajinu i druge zemlje.

Izvršni savetnik i rukovodilac odeljenja za tržišne informacije „SolarPower Europe“, Mihael Šmela smatra da je rast solarnog tržišta u EU mogao da bude još impresivniji 2018. godine da nije bilo iznenadne velike tražnje iz Kine, što je dovelo do nestašice panela u Evropi i odlaganja projekata do 2019. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike