U trendu

U rudarstvu 30 000 zaposlenih, najboljim rudarima satovi

BEOGRAD – U rudarstvu Srbije zaposleno je oko 30.000 ljudi, broj rudara sve je manji zbog modernizacije rudnika, a prosečna plata u ovom sektoru je oko 90.000 dinara, rekao je danas predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković na svečanosti u Beogradu kojom je obeležen Dan rudara.

Odgovarajući na interesovanje novinara Marković je istakao da se sindikat zajedno sa ministarstvom rudarstva i energetike zalaže da modernizacija rudarstva bude što veća, jer je to preduslov da rad bude bezbedan i da rudnici ekološki dođu na „zelene grane“ što se tiče manjeg zagađenja životne sredine.

Govoreći o planovima za otvaranje rudnika jadarita kompanije Rio Tinto on je naglasio da sindikat ne utiče na davanje dozvola za otvaranje rudnika, i dodao da se načelno insistira na ispunjavanju evropskih i svetskih standarda.

Upitan o navodnom mobingu u kompaniji Ziđin, Marković je rekao da nema informacija o tome.

Kako je objasnio, sindikat je uključen u pregovore o kolektivnom ugovoru u toj kompaniji.

Dodao je da je zahvaljujući sindikatu i ministarstvu sadašnji pravilnik o radu u stvari zasnovan na dosadašnjem kolektivnom ugovoru.

Marković je naveo da je u Ziđinu u Boru i Majdanpeku sada 5715 zaposlenih, i da je tamo prosečna neto plata iznad 98.000 dinara, ali je naglasio da sindikat smatra da tu zbog rezultata rudnika treba plata da bude još veća.

On nije bio u prilici da saopšti aktuelne podatke o broju povreda na radu u rudnicima Srbije, a naveo je da se kroz aktivnosti državnh inspekcija uspeva da bezbednost na radu bude što veća.

Na intersovanje zašto obeležavanje Dana rudara ove godine nije u nekom od rudnika u Srbiji, Marković je podsetio da su proteklih godina obeležavanja bila u rudnicima i rekao da je Sindikat ove godine odlučio da bude domaćin u Beogradu.

Na poklon po ručni časovnik danas je dobilo osam rudara i rudarki koje su kao najbolje predložile kolege.

Nagrađene su rudarke iz Ziđin rudnika u Majdanpeku Marika Katić i Marija Stojančić, kao i Dejan Blažić i Milovan Dragović iz rudnik Kotango na planini Rudnik, Krstimir Arsenijević i Mile Cojkić iz borskog rudnika Ziđina, kao i rudari Trepče, Nebojša Miladinović iz rudnika Belo Brdo i Radiša Milojević iz rudnika Crnac.

Na sindikalnoj svečanosti obratio se i državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević koji je poručio da rudarstvo u Srbiji treba da ima budućnost te izneo procenu da je vrednost projekata za taj sektor za naredne godine oko pet milijardi evra.

Dodao je da se ministarstvo zalaže za „zeleno rudarstvo“ u kome se ne vodi računa samo o rezultatima proizvodnje, nego i kako rudarske aktivnosti utiču na rudare, širu zajednicu i ekologiju.

Poručio je da će ministarstvo zajedno sa sindikatima i rudarima raditi u korist rudara a i svih građana Srbije.

Sekretar Saveza samostalniih sindikata Srbije Zoran Mihajlović istakao je da zeleni projekti jesu budućnost rudarstva ali je dodao da se živi u sadašnjem vremenu i da se sada mora boriti za dobre uslove rada i adekvatne zarade kojima će rudari biti adekvatno nagrađeni za svoj rad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.