U trendu

Uber plaća 20 mln dolara kazne zbog obmanjivanja vozača

Američka kompanija Uber, koja putem android aplikacije nudi usluge prevoza, pristala je da plati 20 miliona dolara kazne kako bi stavila tačku na optužbe da je obmanjivala vozače u pogledu plata i finansiranja nabavke novih automobila, saopštili su danas američki regulatori.

Novac ce biti upotrebljen za isplatu naknade obmanutim vozačima u SAD, navodi se u saopštenju Savezne komisije za trgovinu (FTC), a prenosi agencija Frans pres.

„Mnogi se prijave Uberu za pružanje usluga prevoza, ali ne bi smeli da budu obmanjivani da će preko Ubera moći da ostvare određenu zaradu ili da podmire troškove finansiranja automobila“, izjavila je direktorka FTC-ovog biroa za zaštitu potrošača Džesika Rič.

Američki regulatori optužili su Uber da preuveličava mogućnost zarade u pojedinim gradovima kako bi privukao nove vozače i da prikazuje uslove programa finansiranja nabavke vozila atraktivnijima nego što zaista jesu.

U Uberu su tvrdili da uberX-ovi vozači u NJujorku u proseku godišnje zarađuju više od 90.000 dolara, a u San Francisku 74.000 dolara. U stvarnosti u proseku zarađuju 61.000 dolara, odnosno 53.000 dolara, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.