najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ugalj skuplji i do 25 odsto

Gradjani će ove grejne sezone plaćati više za ugalj iz basena „Kolubara“ i „Kostolac“, a najjeftiniji lignit u Srbiji je za 800 dinara skuplji po toni, pišu današnje „Večernje novosti“.

Kako saznaje list, u avgustu je „Kolubara“ po nalogu Elektroprivrede Srbije (EPS) promenila način prodaje lignita i tako direktno poskupela do 10 odsto sušeni ugalj, 15 odsto sirovi i čak 25 odsto ogrev iz „Kostolca“.

Vlasnik stovarišta ogreva iz Kragujevca „Slavatrans“ Ivan Kostić je rekao da su poskupljenje u EPS-u „provukli“ kroz uvodjenje javne licitacije za kupovinu uglja umesto dotadašnjih tendera kroz koja su stovarišta kupovala ogrev od „Kolubare“.

Vlasnici stovarišta se žale i na uvodjenje uslova da se učestvuje na nadmetanju koji obavezuje da se mesečno kupi 500 tona uglja, a za celu količinu EPS traži i bankarsku garanciju.

U „Slavatransa“ kažu su zbog takvih uslova stovarišta morala da se udružuju kako bi kupovali tu količinu i dodaju da to nisu uradili morali bi da otkažu sve stalne porudžbine za škole i domaćinstva.

U stovarištu „Beoiskra“ su naveli da nisu učestvovali na licitaciji jer mesečno ne mogu da prodaju 500 tona ogreva i da je zbog istih razloga dosta stovarišta odustalo od licitacije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike