U trendu

Unicef: Nezaposlenost mladih starosti 15-24 godine 22,2 odsto

BEOGRAD – Nezaposlenost mladih starosti od 15 do 24 godine u Srbiji, prema podacima ankete za 2021, iznosi 22,2 odsto i oni su u lošijem položaju na tržištu rada od svojih vršnjaka iz EU, gde je ove godine stopa nezaposlenosti mladih bila 16,2 odsto, saopštio je UNICEF, organizator projekta „Unapredenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse“.

Ovaj inovativni program u Srbiji, koji je pokrenut 1. novembra i traje do kraja 2022. godine, organizovao je UNICEF, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa ciljem da se mladima pruži prilika za razvijanje veština da bi pronašli odgovarajuće zaposlenje.

Zainteresovani mladi i poslodavci mogu da se prijave i uzmu ucešće u ovom programu putem platforme za prijavu Biram uspeh – program napređenja zapošljivosti mladih www.biramuspeh.com.

Kroz namenski razvijenu onlajn platformu mladi će proći kroz obuke i pripremu za praksu u radnom okruženju, a zatim će imati plaćenu radnu praksu kod poslodavaca iz privatnog, javnog i civilnog sektora.

Ova praksa će omogućiti mladima da steknu veštine i znanja koja su im neophodna za prilagodavanje potrebama tržišta rada.

Unapređenje položaja mladih na tržištu rada predviđeno je i strateškim dokumentima Vlade Srbije, odnosno Strategijom zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine i pratećim Akcionim planom za period od 2021. do 2023. godine.

Vršilac dužnosti pomoćnice ministra za rad i zapošljavanje Sandra Grujičić rekla je da je potrebno u Srbiji obezbediti mogućnost mladima za sticanje iskustava kroz radne prakse i adekvatnu podršku u traženju posla.

„Uz veštine koje će sticati u skladu sa potrebama poslodavaca, mladi će biti pripremljeniji i konkurentniji na tržištu rada,“ istakla Grujičić.

Položaj mladih od 15 do 24 godine na tržištu rada je nepovoljan, a pronalaženje posla jedan je od najvecih izazova sa kojima se susreću, zbog manjka radnog iskustva u odnosu na odrasle nezaposlene.

Rukovoditeljka programa za mlade UNICEF-a u Srbiji Stanislava Vučković kazala je da je prioritet države da pomogne mladima da stiču veštine i znanja, koja će im olakšati da pronađu posao.

„U želji da podržimo napore institucija u Srbiji, radimo na tome da učinimo radne prakse dostupnim. Program će poslodavcima pružiti mogućnost da, u skladu sa svojim potrebama, i u okviru principa društveno odgovornog poslovanja angažuju i pruže šansu mladima iz posebno osetljivih kategorija“, izjavila je Vučković.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović objasnio je da program podrazumeva pružanje radnih praksi mladima do 30 godina koji se ne školuju, neobučavaju, niti su zaposleni, a stekli su osnovno, srednje ili visoko obrazovanje.

„Da bi se prilagodili radnom okruženju i stekli neophodne veštine mladi će imati priliku da se uključe u obuke kroz namenski razvijenu onlajn platformu za učenje, a zatim uključe u obavljanje radne prakse“, kazao je on.

Objasnio je da poslodavci koji se uključe u program imaju mogućnost selekcije obučenih mladih praktikanata, na osnovu potreba za kadrom odredenih profila i pružanja radne prakse u trajanju od dva meseca za odabrane praktikante.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.