U trendu

Uprkos američkim tarifama kineski izvoz ubrzao u julu

PEKING – Izvoz Kine je ubrzao u julu 2018, uprkos povećanju američkih carina u zahuktalom trgovinskom sporu između Vašingtona i Pekinga oko tehnologije, pri čemu je prodaja kineskih proizvoda SAD-u porasla za 13,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Ukupan kineski izvoz je u julu porastao za 12,2 odsto na 215,5 milijardi dolara, naspram junskog rasta od 11,3 odsto, pokazuiju danas objavljeni podaci Uprave carina, prenosi agencija AP.

Istovremeno kineski uvoz je u julu skočio za 27,3 procenta na 187,5 milijardi dolara, što je znatno iznad rasta od 14,1 posto zabeleženog prethodnog meseca.

„Današnji spoljnotrgovinski podaci ne pokazuju da je prva runda američkih tarifa imala bitniji uticaj“, naveo je u analizi ekonomista DŽulijan Evans-Pričard iz kompanije „Kepital Ekonomiks“.

Julski rast izvoza u SAD je blago niži u odnosu na povećanje od 13,6 odsto koje je zabeleženo u junu, ali i dalje nadilazi stopu rasta ukupnog kineskog eksporta.

Izvoz u ostatak sveta je možda potpomogla slabija kineska valuta, budući da je juan ove godine pao za 8,0 odsto u odnosu na dolar i za oko 4,0 odsto u odnosu na korpu svetskih valuta, dodaje se u analizi.

„Očekujemo hlađenje kineskog rasta izvoza narednih meseci, mada će to pre svega biti odraz usporavanja globalnog rasta, a ne američkih tarifa“, naveo je Evans-Pričard.

Što se tiče skoka uvoza, napominje da su neuobičajeno snažni pokazatelji za jul rezultat viših cena. Prema njegovim rečima, količina robe koju je Kina uvezla u julu porasla je za oko 3,7 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je u poređenju sa prethodnim mesecom smanjena za 4,8 odsto.

Inače, ukupan kineski suficit u trgovini sa svetom opao je za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu na 28 milijardi dolara, dok je politički osetljiv suficit sa SAD-om povećan za 11 odsto na 28,1 milijardu dolara.

Višak u robnoj razmeni sa Evropskom unijom smanjen je za 8,0 procenata na 11,2 milijarde dolara.

Peking je upozorio izvoznike na suočavanje s „povećanim nestabilnostima“ nakon što je Vašington 6. jula uveo 25-procentne carine na 34 milijarde dolara kineskog uvoza, kao odgovor na pritužbe da kineska vlada „krade“ ili pritiska strane kompanije da predaju svoju tehnologiju.

Kina je na ovaj potez SAD-a uzvratila višim carinama na uvoz američke robe u sličnom iznosu.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je sinoć objavila da će nastaviti sa uvođenjem prethodno najavljenih 25-procentnih tarifa na dodatnih 16 milijardi dolara kineskog uvoza. Peking na ovo nije za sada odgovorio.

Vašington je takođe zapretio mogućim kaznenim carinama na uvoz kineske robe u iznosu od 200 milijardi dolara, na šta je Peking poručio da je spreman za uvođenje kontratarifa na američki uvoz vredan 60 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.