U trendu

„Vansi“ će učiniti sve da se prepozna potencijal Srbije

BEOGRAD – Generalni direktor „Vansi koncesije“ i predsednik kompanije „Vansi“ Nikola Notbar poručio je danas, povodom svečanog preuzimanja upravljanja beogradskog aerodroma Nikola Tesla, da Srbija ima toliko toga da ponudi, a Vansi će učiniti sve da ostatak sveta to vidi.

Notbar je goste pozdravio na srpskom jeziku, podsećajući da su koncesija i sam rad počeli 22.decembra, ali da ovakav projekat zahteva poseban dan samo za proslavu, jer predstavlja strateški projekat za sve koji su danas na svečanosti.

„Kao kapija prestonice, aerodrom ‘Nikola Tesla’ je bitan resurs od suštinske važnosti za privredni razvoj Sbrije i tako će i ostati“, rekao je on, zahvaljujući se premijerki Ani Brnabić i posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je kazao, uložio puno energije da se ova koncesija ostvari.

Ukazao je da je Srbija zemlja sa bogatom kulturom i istorijom, a u poslednje vreme ostvarila i značajne ekonomske rezultate.

„Srbija ima toliko toga da ponudi, a mi ćemo ispuniti svoj deo zadatka da ostatak sveta to vidi. Gradićemo na ostvarenom usponu i učiniti da aerrodrom bude najbolji pokazaltelj buduće Srbije kako bi se ubrzao njen ulazak na međunarodna tržišta. Da bismo ostvarili ovu ambicioznu viziju uključićemo beogradski aerodrom u jedinstvenu mrežu ‘Vansi’, koja spaja 45 aerodroma u svetu“, objasnio je Notbar, dodajući da ta mreža povezuje velike aerodrome i velika čvorišta.

Preneo je da je „Vansi“ prema broju putnika prvi privatni operater u svetu, koji je dočekao više od 125 miliona putnika.

„Beograski aerodrom je sada ključni igrač u živoj i snažnoj mreži aerodroma, mreži energije koja deli dobru poslovnu praksu i vrednosti. Zajedno idemo brze, zajedno stižemo dalje“, podvukao je on.

Notbar je kazao da „Vansi“ stiže dalje jer je njegov cilj dugoročna vrednost i partnerstvo, ukazujući da je posveheni partner koji radi decenijama sa zemljama kojima pruža usluge.

Naveo je da je u Portugalu „Vansi“, koji je ušao da bude koncesionar aerodroma u vreme krize, uspeo danas u Lisabonu da udvostruči saobraćaj i urbani turizam, te je izrazio uverenje da isti potencijal ima i beogradski aerodrom.

Rekao je da „Vansi“ posebnu pažnju posvećuje i ekološkim standarima, te da je strategija kompanije da prati i nove tehnologije, jer je moto da uvek ide korak uspred.

„Naša strategija omogućava aerodromima da prate tehnološke skokove“, podvukao je on.

Notbar je ukazao i da „Vansi“ posebno brine o zaposlenima, kojih u svojoj mreži ima 15.000 u 12 zemalja.

„Oni su najveća vrednost aerodroma. Za nas su ljudi resurs broj jedan. Mi investiramo u ljude. Ne samo što dajemo dobre uslove rada i dobre plate, već investiramo u njihovo znanje. Verujemo u značaj razvijanja njihovih veština. Stižemo dalje zahvaljujući motivisanim timovima“, naglasio je on.

„Vansi“, prema njegovim rečima, čvrsto veruje u potencijal beogradskog aerodroma, pa je to razlog što je ponuda bila konkurentna.

„Nadamo se da ćemo u narendih 25 godina biti partneri srpskoj privredu i da ćemo uspeti da konsolidujemo poziciju Nikole Tesle kao vodećeg aerodroma u regionu“, rekao je on, podsećajući da je strategija ambiciozna i da je investicioni plan vredan više od 730 miliona evra.

Objasnio je da je cilj da se ostvari direktna povezanost sa velikim brojem gradova, i da broj putnika, sa aktuelnih pet miliona, bude, pre isteka koncesije, na 15 miliona.

Podvukao je da je „Vansi“ posvećen održivosti i bezbednosti, te da će beogradski aerodrom postati referentna institucija iz ovih oblasti.

S tim u vezi najavio je uspostavljanje postrojenja za preradu otpadnih voda i solarne panele, kako bi se štedela električna energija.

„Zajednički interes je da napredujemo ka svetloj budćnosti aerodroma ‘Nikola Tesla’. Današnji dan označava i nov početak ne samo za aerodrom ‘Nikola Tesla’, već predstavlja i novu fazu dugoročnog prijateljstva Francuske i Srbije“, rekao je Notbar.

On je istakao da dve zemlje dele veliki deo istorije, a preci su ostavili priču o savezništvu u Prvom svetskom ratu, te dodao da je naša dužnost da ostavimo nešto generacijama koje dolaze.

„Inspirativan projekat je pred nama“, zaključio je Notbar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.