U trendu

Varheji: Nastavak podrške CEFTA sporazumu

BRISEL – Evropska komisija će nastaviti da pruža finansijsku i tehničku podršku saradnji u okviru CEFTA sporazuma, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji na konferenciji „CEFTA Week 2022“ koja je danas u Briselu okupila partnere iz regiona.

Varheji je u video obraćanju, na skupu pod nazivom „CEFTA: Korak napred ka jedinstvenom EU tržištu“, istakao da je EU uz region i da ga podržava u ekonomskim i investicionim planovima.

„Od suštinskog je značaja da se nastavi sa unapređivanjem saradnje u okviru CEFTA sporazuma. Komisija je spremna da nastavi sa obezbeđivanjem neophodne finansijske i tehničke podrške vašem radu, a primenom Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, rad u okviru CEFTA sporazuma otvara mogućnost velikih prednosti u različitim sektorima“ , rekao je Varheji, saopštila je CEFTA.

Kako je saopšteno, skup je bio prilika da se rezimira ono što je postignuto, kao i da se utvrde pravci budućeg zajedničkog delovanja u 2023. godini, kada Crna Gora od Moldavije preuzima predsedavanje CEFTA sporazumom.

Dijalog, saradnja i primena inovativnih rešenja na osnovu standarda EU su glavni stubovi uspešne budućnosti članica CEFTA sporazuma i na putu povezivanja pojedinačnih tržišta u zajedničko regionalno tržište koje će ekonomski rasti, članice CEFTA sporazuma imaju partnere i plan razvoja, ali moraju što pre da potvrde svoju posećenost ovom cilju, zaključeno je u Briselu.

„Svi znamo da je regionalna saradnja ključni element EU integracija i, iako smo geografski podeljeni po različitim regionima, svi težimo zajedničkom cilju veće ekonomske integracije“ izjavio je ministar ekonomije Republike Moldavije Dumitru Alaiba.

Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić istakao je da je ova godina donela nove izazove, a posledice ekonomske i socijalne krize su dodatno naglasile potrebu za sistemski regulisanim tržištem koje će biti osnova napretka i ekonomskog oporavka celog CEFTA tržišta.

„CEFTA nastavlja da se pozicionira kao temelj ekonomske integracije regiona. Postoji plan razvoja, kao i načini za prevazilaženje izazova i pronalaženje rešenja koja će važiti na celom tržištu CEFTA kroz postepeno usaglašavanje sa zakonodavstvom i politikom EU“ ocenio je Đikić.

Državni sekretar Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Armend Milla je istakao da će Crna Gora uložiti dodatne napore tokom svog predsedavanja u cilju unapređenja i jačanja regionalne trgovinske saradnje između članica CEFTA sporazuma i poboljšanja dobrosusedskih odnosa.

U okviru konferencije su organizovana tri panela posvećena trgovini robom, elektronskoj trgovini i mogućnostima predsedavanja u 2023. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.