U trendu

Veće za regionalnu saradnju predstavilo nove regionalne puteve kulturnog i avanturističkog turizma

Veće za regionalnu saradnju (RCC) za razvoj i promociju turizma predstavio je danas tri nova puta kulturnog turizma Zapadnog Balkana, kao i razvojne aktivnosti tri primaoca bespovratnih finansijskih sredstava za projekte u turizmu na Medjunarodnom sajmu turizma u Beogradu, najvećem medjunarodnom sajmu te industrije u Jugoistočnoj Evropi.

Veće za regionalnu saradnju trenutno radi na pripremi turističkih puteva koji obuhvataju i valorizuju jedinstvene spomenike iz Drugog svetskog rata, a to su Put balkanskih spomenika, Put rimskih arheoloških lokaliteta – Ilirikum, i put koji objedinjuje nasljeđe nekadašnjih carstava pod nazivom Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija.

„Kako naš rad na razvoju novih puteva kulture kroz Zapadni Balkan napreduje, tako počinjemo sa predstavljanjem ove predstojeće regionalne ponude na sajmovima turizma sa ciljem da na medjunarodnom i regionalnom tržištu već postoji razvijena svijest o nevjerovatnoj turističkoj ponudi regiona prije nego što ovi turistički putevi budu u funkciji“, rekla je Snježana Derviškadić, vodja projektnog tima.

Istovremeno sa putevima kulture, projekat u vrednosti od 5 miliona eura, koji finansira Evropska unija, radi i na razvoju i promociji regionalne ponude avanturističkog turizma, uglavnom planinarskih i biciklističih staza duž Dinarskih planina, odnosni duž staza Via i Trans Dinarice.

Projekat koristi program bespovratnih finansijskih sredstava (za 30 i više projekata) u vrednosti od 1,62 miliona evra s ciljem poboljšanja kvaliteta usluga i infrastrukture duž odabranih turističkih puteva i staza.

Aktivnosti koje se provode u sklopu tri projekta kojima su dodeljena bespovratna sredstva, a koji su predstavljeni na tom sajmu obuhvataju produžavanje staze Via Dinarice na Mokru Goru povezujući pri tome Kosovo, Crnu Goru i Srbiju, razvoj kulturološke komponente ogranka staze Via Dinarice na Prokletijama u Albaniji, Kosovu i Crnoj Gori, te razvoj 500 kilometara duge rute jahanja kojom se severna Srbija povezuje sa južnim delovima Bosne i Hercegovine.

„Ovo su sve novi turistički proizvodi kojima region postaje atraktivniji i konkurentniji na tržištima. Svi radimo na stvaranju uslova za dovodjenje većeg broja turista u region, produžavanje njihovog boravka i povećanje zaposlenosti i prihoda u industriji turizma“, dodala je Derviškadić.

Projekat razvoja i promocije turizma radi na razvoju i svetskoj promociji zajedničke turističke ponude regiona, poboljšanju infrastrukture i kvaliteta usluga, otklanjanju administrativnih prepreka razvoju turizma, povećanju broja turista i prihoda, te doprinošenju ekonomskom razvoju regiona.

Medjunarodni sajam turizma u Beogradu, koji se ove godine održava od 21. do 24. februara, najveći je godišnji sajam turizma u Jugoistočnoj Evropi na kome se okuplja oko 880 izlagača i 58.000 posetilaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.