U trendu

Velika Britanija smanjuje socijalna davanja za 12 milijardi funti

Britanska vlada zvanično je objavila pred parlamentom plan o smanjenju socijalnih davanja za 12 milijardi funti prilikom današnjeg predstavljanja budžeta, prvog budžeta koji su 100 odsto sastavili konzervativci u skoro 20 godina.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn objasnio je poslanicima da će ostvariti uštedu od 12 milijardi funti (17 milijardi evra) smanjenjem „socijalnih davanja“, i dodatnih pet milijardi funti od utaje poreza i „neujednačenosti u fiskalnom sistemu“.

Ozborn je rekao da britanska vlada planira ukupno da uštedi 37 milijradi dolara tokom ovog mandata 2015-20 godine.

Pored smanjenja socijalnih izdataka, i sređivanja fiskalnog sistema, vlada predviđa jako smanjenje troškova državne uprave.

Cilj vlade je da finansije javnog sektora budu u plusu do 2019-20, što je godinu dana kasnije nego što se predviđalo. Za godinu 2015-16 predviđa se budžetski deficit od 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Predstavljajući budžet u parlamentu Ozborn je rekao  da je Velika Britanija „ostavila iza sebe doba neodgovornosti“ i obećao da će budžet „prepoznati naporan rad i požrtvovanost britanskog naroda“.

„Treba uvek popravljati krov dok sija sunce“, rekao je Ozborn.

Prema poslednjoj prognozi nezavisne Kancelarije za budžetsku odgovornost, koja je objavljena zajedno s budžetom, rast BDP-a ove godine biće 2,4 odsto, što je nešto manje od 2,5 odsto predviđenih u martu. Ta kancelarija za sledeću godinu predviđa rast od 2,3 odsto.

Ove godine deficit u britanskim javnim finansijama će biti 69,5 milijardi funti, dok je Kancelarija za budžetsku odgovornost u martu projektovala 75 milijardi funti.

Ozborn je rekao da se britanski dug izračunat prema procentu BDP-a smanjuje i da će iduće odine pasti ispod 80 odsto BDP-a, iako u apsolutnoj vrednosti predstavlja 1.500 milijardi funti (2.115 milijardi evra).

Ozborn je takođe najavio povećanje minimalne zarade koja će do 2020. dostići devet funti na sat, a povećanje će početi od idućeg aprila kada će biti 7,20 funti na sat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.