U trendu

Vesović: Srbija pokazuje interesovanje za saradnju sa Iranom

BEOGRAD – Srpska privreda pokazala je interesovanje da se saradnja između Srbije i Irana ojača, rekao je danas direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS-u Mihailo Vesović.

Istakao je da dve zemlje imaju potencijale da osnaže odnose u domenu poljoprivrede, prehrambene i hemijske industrije, energetike, naftne i automobilske industrije, ali i u oblastima visokih tehnologija, IT sektora i telekomunikacija.

Vesović je to poručio danas na Biznis forumu Srbije i Irana u Privrednoj komori Srbije, organizovanom povodom posete privredne delegacije iz Irana, koja boravi u Srbiji od 10. do 14. jula.

Na skupu su predstavljene mogućnosti privredne saradnje dve zemlje, ali i održanai bilateralni B2B razgovori iranskih i srpskih kompanija.

Vesović je naglasio da veliki broj srpskih privrednika ima saradnju sa Iranom i želi da poboljša i nađe nove kanale komunikacije i rada, što će umnogome doprineti ekonomskom razvoju obe zemlje u kriznim vremenima izazvanim ratom u Evropi.

„Simbolika ovog susreta je u tome da postoje načini da se saradnja Srbije i Irana ojača jer živimo u specificnom vremenu gde ekonomija mora da odgovori na izazove koji nisu uobičajeni“, kazao je Vesović.

Prema njegovim rečima, srpska privreda je trgovinski otvorena i doživljava iranski narod kao prijateljski, tim pre što je Iran zemlja bogata resursima i privrednim potencijalima.

„Iranska privreda je veoma bogata – 60 odsto svetske proizvodnje pistaća i 80 odsto šafrana upravo je u Iranu. Neću da pominjem gas i naftu jer se zna da je Iran tu drugi ili četvrti u svetu, a i najveće rezerve cinka se nalaze u Iranu, što je veoma važno za metalsku industriju. Takođe, Iran je osmi u svetu po proizvodnji čelika i deseti po proizvodnji cementa“, naveo je Vesović.

Zaključio je da ovi podaci uazuju na stratešku važnost saradnje Srbije i Irana i pozvao privrednike obe zemlje da se obrate privrednim komorama i poslovnim asocijacijama svojih zemalja, kako bi ispratili sve mogućnosti i promene na tržištu, koje će podići na viši nivo ekonomske odnose dve zemlje.

Direktor Organizacije za promociju trgovine Irana, Alireza Pejman-Pak, izrazio je zadovoljstvo što boravi u Srbiji i učestvujue na Forumu koji predstavlja odlučnost za saradnju dve zemlje.

„Svedoci smo odlučnosti i volje lidera dve zemlje da se naše ekonomske saradnje razviju“, rekao je Pejman-Pak.

Ocenio je da su ekonomije Zapadnog Balkana i Bliskog istoka veoma živahne, te da bi bilo dobro da udruže snage kako bi se pojačala stabilnost zemalja ovih regija.

Objasnio je da njegova zemlja, iako je pod sankcijama, ostvaruje značajne rezultate u spoljnotrgovinskoj saradnji i naveo da spoljna trgovinska razmena Irana iznosi oko 120 milijardi dolara.

Naglasio je da se njegova zemlja, pored izvoza nafte i proizvoda iz prehrambene i poljoprivredne industrije, oslanja i na privredu koja je zasnovana na nauci i svim oblicima savremene tehnologije.

Smatra da će se trgovina i saradnja Srbije i Irana unaprediti ukoliko se razvije jasna strukturna podrška putem platformi za razmenu iskustava i upoznavanje, B2B sastanaka, sajmova i promocija.

Na današnjem skupu učestvovalo je 20 iranskih i 60 srpskih kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.