U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Švajcarski franak i japanski jen su ojačali jer su se investitori okrenuli ka sigurnijoj imovini, usled opreza u pogledu napretka pregovora za postizanje sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Država i Kine.

Te dve valute koje se smatraju sigurnim utočištem, kao i američki dolar, oštro su pali u petak jer je optimizam po pitanju američko-kineskih trgovinskih pregovora, zajedno sa obnavljanjem pregovora o Bregzitu između Evropske unije i Britanije ohrabrio investitore da ulažu u rizičniju imovinu.

Američki predsednik Donald Tramp je objavio tokom vikenda da su Vašington i Peking postigli „prvu fazu“ trgovinskog sporazuma. Međutim, u ponedeljak je to raspoloženje prešlo u obazrivost u, inače, mirnom početku nedelje na deviznim tržištima.

Analitičari kažu da delimičnom dogovoru između dve najveće svetske ekonomije nedostaje suština, pri čemu je ostvaren ograničen napredak u strukturnim pitanjima, poput transfera tehnologije.

Jen je porastao za 0,3 odsto i zaključen je na 108,15 jena za dolar, udaljivši se od dvoipomesečnog minimuma koji je zabeležen u petak.

Evro je pao 0,2 procenta na 1,1014 dolara nakon čega se blago oporavio, dok je dolar ojačao za 0,1 odsto u odnosu na korpu valuta na 98 poena.

Švajcarski franak je ojačao za 0,2 posto u odnosu na evro, na 1,0855 franaka.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 117,30/60. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je pet miliona evra po prosečnom kursu od 117,4700. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,30/60.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 756 miliona dinara na nivou od 1,26 do 1,27.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.