najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Voćari odustaju od berbe višanja

Višnja na području Niša i Merošine stigla je za berbu, ali se može videti tek po koji berač jer su otkupljivači ponudili otkupnu cenu od svega 40 do 60 dinara po kilogramu.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Hranislav Stojanović kazao je da na području opštine Merošina nema ozbiljnije berbe višanja, jer voćari očekuju da otkupljivači podignu cenu sa sadašnjih 50 dinara, na barem 60 dinara.

“Do proizvođača su stigle informacije da je otkupna cena višnje u Šapcu i Topli preko 60 dinara i da mnogi otkupljivači višnje sa ovih prostora tamo preprodaju i tako ostvaruju dodatni prihod. Proizvođači zbog toga zahtevaju i da u Merošini otkupna cena bude najmanje 60 dinara”, rekao je Stojanović.

On je naglasio da su meštani ovog kraja ubeđeni da su otkupljivači postigli interni dogovor da proizvođačima ne nude više otkupne cene iako tražnja za oblačinskom višnjom postoji i njena cena na svetskom tržištu je za 10 do 15 odsto viša od svih drugih sorti.

Stojanović je naveo da otkupljivači koriste činjenicu da je ovaj kraj ostao bez prerađivačkih kapaciteta i maksimalno spuštaju otkupnu cenu.

“Tako nešto nije bilo moguće dok je u Merošini radila hladnjača Voćar koja je mogla da preradi 900 vagona višanja. Nažalost, Voćar je već godinama u stečaju, a dugo ne radi ni hladnjača firme Frikom”, kazao je on.

Prema Stojanovićevim rečima zbog niske otkupne cene višanja postoji realna opasnost da, kao i prošle godine kada je otkupna cena bila svega 25 dinara po kilogramu, veliki broj višnjika ostane neubran jer se proizvođačima ne isplati da ulažu u berbu.

„Niska otkupna cena „ubija“ proizvodnju oblačinske višnje što je prava katastrofa jer je ona jedan od najboljih domaćih proizvoda. Na području opštine Merošina za kratko vreme višnjici su smanjeni sa 2.500 na 2.000 hektara, ali se tek trećina višnjika intenzivno obrađuje dok su od ostalih vlasnici digli ruke”, ističe Stojanović.

Zoran Dušanović iz niške Uprave za poljoprivredu i razvoj sela kazao je da se stanje na niškom području ne razlikuje mnogo od stanja na području Merošine.

„Manji broj proizvođača počeo je berbu, ali ne znaju koliko će para dobiti na kraju berbe jer sada samo dobijaju potvrdu o predaji višanja sa okvirnom cenom od 40 do 60 dinara po kilogramu“, rekao je Dušanović.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike