U trendu

Vučić razgovarao s predstavnicima Svetske banke i MMF

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima Svetske banke u Beogradu i Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ekonomskim reformama i smanjenju broja zaposlenih u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Na sastanku je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen izjavio da Srbija postiže „izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno naglasivši jačanje investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli i pozitivni trendovi na fiskalnoj strani“.

Jedna od tema razgovora „bila je potreba da se usvoji plan optimizacije zaposlenosti EPS-a kao i analiza opšteg stanja u ovom preduzeću na čemu insistiraju obe medjunarodne finansijske institucije“, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Na sastanku „se govorilo i da je okončana ekspertska misija Svetske banke, a razmatrana je i realizacija plana finansijske konsolidicije EPS-a koji je usvojen juna prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Vučić je istakao da je ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije a „zahvalio Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uredjena zemlja na putu razvoja i prosperiteta“.

On je naglasio da su rezultati koje Srbija ima iznad proseka i dodao da je suficit budžeta to i dokazuje, navodi se u saopštenju.

Vučić je istakao je da Srbija ima najveći rast bruto domaćeg proizvoda u regionu na kraju prvog polugodja ove godine, kao i najveći rast u Evropi.

On je zamolio obe finansijske institucije da pošalju tim eksperata u Srbiju koji će zajedno sa domaćim ekspertima, kako je rekao, „doprineti definisanju efikasnih mera za povećanje stope rasta bruto domaćeg proizvoda i u godinama koje su pred nama“.

Vučić je ukazao na važnost infrastrukturnih projekata i pravovremenog donošenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, pre započinjanja procesa pripreme budžeta za narednu godinu.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Dušan Vujović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.